6.11.2019. 21:40
0
Evakuacija kod Nikšića, takvu situaciju ne pamte ni najstariji
U selu Broćanac, kod Nikšića, evakuisano je osam osoba iz dva domaćinstva, kod kojih je situacija nakon nevremena najsloženija, javila je Mina.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Veselin Gardašević rekao je da se njihova ekipa u popodnevnim satima vratila u Broćanac da bi čamcem prevezla ljude kod rodbine u Nikšić.

"Dobili smo veći čamac od Direktorata za vanredne situacije, s kojim smo u stalnom kontaktu, i naša ekipa otišla je ponovo u selo kako bi ovog puta evakuisala žitelje iz najugroženijih kuća", rekao je Gardašević.

U tom krševitom i bezvodnom selu desetak kuća je odsječeno od puta, jer su brojne doline napunjene vodom u visini i više od deset metara, što ne pamte ni najstariji mještani.

Jedan od mještana Darko Nikolić rekao je da voda neprestano raste i da im je prvi sprat kuće od jutros pod vodom, a plaše se da će voda svaki čas prodrijeti i na gornji sprat.

U selu Miločani brojna domaćinstva i pomoćni objekti su pod vodom zbog izlivanja nabujalog Miločanskog potoka, a tamošnje područno odjeljenje Osnovne škole "Ivan Vušović" od ponedjeljka ne radi.

Padavine su oslabile u popodnevnim satima, ali je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Gornjem Polju i Rastovcu situacija i dalje veoma teška, jer se voda približila ili prodrla u do kuća i objekata.

Saobraćaj je ponovo prekinut od Dukla preko Brezovačkog mosta zbog izlivanja rijeke Zete.

Voda u Nikšiću je i dalje zamućena i preporučuje se njeno prokuvavanje.

Jako nevrijeme, praćeno obilnom kišom i južnim vjetrom, koje je danas zahvatilo Crnu Goru, stvorilo je probleme na putevima, poplavljeni su brojni objekti, a pripadnici lokalnih službi zaštite i spasavanja na terenu su od ranih jutarnjih sati.

Kako je javio Radio Crna Gora, u mojkovačkom kraju sve rijeke su se izlile, tako da su sve opštinske službe na terenu u nastojanju da preduprijede veće nevolje i štete.

U dijelu priobalja Skadarskog jezera i rijeke Bojane moguće je usložnjavanje situacije zbog najavljenih velikih kišnih padavina u Albaniji, upozorili su iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Crnu Goru je danas pogodilo jako nevreme, praćeno obilnim padavinama, a vodostaj Morače u Podgorici za samo 12 sati porastao je čak tri i po metra, i prema podacima od 13 sati iznosi gotovo 10 metara.

To je Portalu RTCG saopštio dežurni meteorolog Dušan Pavićević, navodeći da je vodostaj najveće podgoričke rijeke oko dva metra i 30 centimetara ispod rekordnih 12,26 metara.

U porastu je i vodostaj Zete kod Danilovgrada - jutros je iznosi 870, a sada 930 cm.

Kad je u pitanju vodostaj Skadarskog jezera, podaci pokazuju da je nivo porastao za oko 20 cm u odnosu na juče, što je daleko od rekordnog nivoa koji je uzrokovao poplave na tom području.

Pavićević kaže da je najviše kiše u posljednjih šest sati palo u Kolašinu - 104 litra po kvadratnom metru, Herceg Novom 93, Nikšiću 80, a u Podgorici 60.

Istovremeno, iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore stiglo je upozorenje na moguću opasnost za dio priobalja Skadarskog jezera i rijeke Bojane moguće zbog najavljenih obilnih kišnih padavina u Albaniji.

Kako se navodi, posebno je kritično na području opština Nikšić i Kolašin, gdje su ugroženi stambeni i poslovni objekti i druga materijalna dobra, prenose Nezavisne.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.