9.11.2019. 21:41
0
Održan protest "1 od 5 miliona", govornici poručili: Postajemo podaničko društvo
Profesor Medicinskog fakulteta Vladan Čokić je na platou ispred Filozofskog fakulteta rekao da se "Srbija pretvara u podaničko društvo".

Čokić je rekao da se, s jedne strane, u Srbiji "urušavaju akademske vrijednosti univerziteta", a sa druge, "kada akademska zajednica pokušava da to predoči ukazivanjem da je doktorat (ministra finansija) Siniše Malog plagijat, to nailazi na otpor vlasti koja se zatim čudi što je Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi", javlja Beta.

"Gospodo, doktorati se ne kupuju! Komplekse treba liječiti na nekom drugom mjestu, a ne na Beogradskom univerzitetu", rekao je Čokić.

Poručio je i: "Gospodo poglavari Srpske pravoslavne crkve, vi ste saučesnici u ovoj pošasti koja davi Srbiju", jer, kako je nastavio, "Srpska pravoslavna crkva daje ordenje jednoj sekti".

Jedan od organizatora protesta Miodrag Simović pozvao je građane da ostave potpis podrške za oslobađanje uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića. Obradović je uhapšen 18. septembra na svom radnom mjestu u toj fabrici namjenske industrije u Valjevu pod optužbom da je "odavao službene tajne".

Simović je učesnike protesta podsjetio da se danas navršilo 30 godina od rušenja Berlinskog zida koji je bio simbol podjele i izolovanosti ljudi, ali, kako je rekao, "taj zid nije srušen, već je premješten ovdje".

Govoreći o lažnim diplomama kazao je da "na mjestu ministara imamo plagijatore Sinišu Malog i Nebojšu Stefanovića" i dodao da i predsjednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović "takođe ima lažnu fakultetsku diplomu".

S protesta je upućena podrška glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću povodom nedavnih napada tabloida na njega i njegovu porodicu.

Građani su nosili transparente "100 penzionera za jednog taksistu", "Bojkot Srbijo", "RTS ne radi dobro za dobro građana Srbije", a na kamionu sa ozvučenjem je bio transparent "Sloboda za Aleksandra Obradovića".

Povorka učesnika je prošla ulicama Vase Čarapića, Kralja Milana, Kneza Miloša, Takovskom, Svetogorskom i Makedonskom, i završila kod mjesta odakle je krenula - ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.