11.11.2019. 22:13
4
Kusturica: Pokušat ću da pružim podatke ko je Handke
Srpski reditelj Emir Kustirica rekao je da će na večerašnjem predavanju o Nobelovcu Peteru Handkeu u Andrićgradu pokušati da, inspirisan napadima na austrijskog pjesnika, inspirisan idejom da se izvan dometa onih koji su ideološki toliko ostrašćeni, pruži podatke ko je Handke i do koje mjere su oni u krivu kad postavljaju živog pisca u vatru u kojoj sami gore.

"Ta vatra je, u stvari, histerija koju smo mi preživjeli devedesetih godina /prošlog vijeka/ kada je postojala jedna vrsta antisrpskog ludila koje je vladalo u Evropi i koje se sada nastavlja kroz ideju antiruske fobije", rekao je Kusturica novinarima prije predavanja u Andrićevom institutu, čije je direktor.

Prema njegovim riječima, između toga stoji jedan čovjek "sa jedne strane svojim djelom govori o jednoj potpunoj iščašenoj literaturi koja nema veze sa istoričnošću i sa sociološkim prilikama, nego je intimna, a sa druge strane imamo čovjeka koji je prošetao Srbijom i BiH i htio da se uvjeri o čemu se tu radi kad se tolika buka oko nas diže".

Kusturica je istakao da je Handke "ustanovio falsifikate na terenu, pa su svi povjerovali da njemu nikada neće doći Nobelova nagrada".

"I onda se to desilo i eksplodiralo u tim krugovima koji za sebe tvrde da nisu ideološki nego se bore za pravdu, a u suštini to je duboko podijeljeno društvo koje je sa njihove strane više nego ideologija", dodao je Kusturica.

Večerašnje predavanje nosi naziv "Peter Handke - apostol istine".


(SRNA/Amila Alijagić)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.