16.11.2019. 12:20
0
Koliko oružja iz Njemačke kupuju zemlje iz regiona?
Srbija je prošle godine bila jedan od najvećih kupaca njemačkog oružja, ali u prvoj polovini ove godine stvari izgledaju drugačije. Objavljeni su i iznosi za koje Hrvatska, Slovenija i BiH uvoze oružje iz Njemačke.

Njemačka vlada je u prvoj polovini ove godine odobrila izvoz oružja u Hrvatsku u vrijednosti od oko pola miliona evra, stoji u izvještaju nadležnog njemačkog Ministarstva privrede. U Sloveniju će biti prodano njemačkog oružja za oko 6,33 miliona, a u BiH oružje vrijedno oko 415.000 evra.

I dok je Srbija u prvoj polovini prošle godine bila na petom mjestu liste najvećih kupaca njemačkog oružja s gotovo 105 miliona evra, u ovoj godini je Beograd sklopio ugovore u vrijednosti od nešto više od dva miliona. 

Gotovo cijeli prošlogodišnji iznos odnosio se na kupovinu njemačkih helikoptera i rezervnih dijelova za njih, piše Deutsche Welle. Najveći kupci oružja u prvoj polovici ove godine bili su Mađarska, Egipat, Južna Koreja, SAD i Australija, dok je ta lista u prvoj polovini 2018. izgledala ovako: Alžir, SAD, Saudijska Arabija, Pakistan i Srbija. Saudijska Arabija u fokusu, pišu Nezavisne.

Ono što je mnogo više zainteresovalo Nijemce u toj statistici je to što se smanjio izvoz oružja u Saudijsku Arabiju. Za taj pad prodaje postoji politički razlog. 

Krajem prošle godine u Istanbulu je brutalno ubijen saudijski disident Džamal Kashogi i njemačka vlada je u znak protesta najavila da će prekinuti izvoz oružja. Doduše, Berlin je još ranije obećao da će prestati prodavati oružje „zemljama koje su direktno umiješane u rat u Jemenu", ali to upozorenje nije sasvim ispunjeno.

Njemačka vlada je omekšala svoj stav. Ranije sklopljeni dogovori o prodaji oružja i dalje se realizuju, a izvoz naoružanja koje se neće direktno koristiti u sukobu i dalje je dozvoljen. Pored toga, Saudijska Arabija i dalje nesmetano kupuje oružje od konzorcija evropskih kompanija, pa čak i kada je Njemačka jedan od glavnih proizvođača. 

Na primjer Njemačka isporučuje oko trećine dijelova za borbene avione Eurofighter koje Saudijska Arabija kupuje. 

Rekordni izvoz ove godine? 

Prema službenim podacima o odobravanju prodaje oružja, 2019. bi mogla nadmašiti rekord iz 2015. Prije četiri godine je, naime, njemačka vlada odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 7,9 milijardi evra, a do kraja oktobra ove godine već je odobreno 7,4 milijardi. 

Vlada u Berlinu rijetko odbija dogovore o prodaji oružja – to se može vidjeti ako se pogledaju periodi od prvih deset mjeseci ove i prošle godine kada je odbijeno manje od jedan odsto zahtjeva njemačkih kompanija.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.