10.12.2019. 21:03
0
"Za 'udate' djevojčice prva bračna noć jeste silovanje i predstavlja početak života u nasilju. Svaka četvrta Romkinja je bila prisiljena na seks"
FOTO: Ilustracija
Više od dvije trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u brak prije navršene osamnaeste godine, a njih čak 30 posto u uzrastu između 13 i 15 godina, pokazalo je istraživanje Romskog centra za žene i djecu Daje "Rodno zasnovano nasilje nad Romkinjama i dostupnost usluga podrške".

Istraživanje je sprovedeno, u saradnji sa švedskom fondacijom Kvinna Till Kvinna, u osam opština u Srbiji (Smederevska Palanka, Kragujevac, Kostolac, Voždovac, Palilula, Zemun, Zvezdara). Anketom je obuhvaćeno ukupno 180 romskih žena koje žive u nestandardnim naseljima.

"Više od polovine romskih žena postaju majke prije navršene 18. godine, dok trećina prvo dijete rodi između 14 i 16 godina. Podaci pokazuju da rano ili prisilno stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu onemogućava djevojčice da nastave školovanje, odnosno da sprečavanje ranih i prisilnih veza djeluje kao protektivni faktor kad je u pitanju obrazovanje romskih djevojčica", saopštio je Romski centar za žene i djecu Daje.

Ispitanice koje saopštavaju da su u zajednicu stupile prisilom roditelja u 78,6 posto slučajeva su bile maloljetne kad su rodile prvo dijete, u poređenju sa njih 40,6 posto koje su u brak stupile svojom voljom, a prvo dijete rodile prije navršene 18. godine, prenosi Tanjug.

Čak 97,3 posto ispitanica koje su bile punoljetne kada su rodile prvo dijete pratile su sve svoje trudnoće kod ginekologa, u poređenju sa njih 58,4 posto koje su bile maloljetne kada su rodile prvo dijete. Među ženama koje su maloljetne rodile prvo dijete, njih 27,3 posto je neke svoje trudnoće pratilo kod ginekologa.

"Navedeni podaci pokazuju da su maloljetničke trudnoće povezane sa rizičnim oblicima zdravstvenog ponašanja koji mogu da ugroze zdravlje djeteta i majke. Posljedice prisilnih i maloljetničkih zajednica po djevojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloljetničkim trudnoćama, siromaštvo", zaključuje Centar Daje.

Život u prisilnim i maloljetničkim zajednicama povezan je i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju od strane partnera ili drugih muških članova porodice.

"Za 'udate' djevojčice prva bračna noć jeste silovanje i predstavlja početak života u nasilju. Prema istraživanju, čak 90 posto Romkinja je doživjelo neku vrstu rodno zasnovanog nasilja, dok je svaka četvrta najmanje jednom u toku života bila prisiljena na seksualni odnos", zaključuje Romski centar za žene i djecu Daje.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.