23.12.2019. 17:00
0
Kolinda ili Milanović: Hrvatska će 5. januara dobiti novog (ili starog) predsjednika
Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u ponedjeljak kako će hrvatski predsjednik biti izabran 5. siječnja iduće godine, kada će se održati drugi izborni krug u koji je ušlo dvoje kandidata s najviše glasova, Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ).

 Povjerenstvo je, naime, objavilo nepotpune rezultate izbora po kojima u 2. krug idu Milanović, koji je dobio 562.779 glasova (29,55 posto) i Grabar-Kitarović koja je dobila 507.626 glasova (26,65 posto). 

 Rezultati nisu potpuni, jer će se u nedjelju izbori ponoviti na jednom biračkom mjestu u Karlovačkoj županiji, no ne mogu utjecati na izborni rezultat. 

 Predsjednik DIP-a Đuro Sessa zahvalio je biračima koji su u mirnoj i demokratskoj atmosferi pristupili izborima, tako da su oni, po ocjeni svih, prošli vrlo mirno i staloženo. 

 Mediji su pomogli izbornom procesu, rekao je i ocijenio da je izvještavanje bilo "uglavnom" razborito, uravnoteženo i istinito, prenosi Hina. 

 Sessa je ironično rekao da je "jako zadovoljan izbornom šutnjom na izborima, jer uopće nije postojala". DIP smatra da treba, ili uvesti stroža pravila za njezino kršenje, uključujući kazne, ili je potpuno isključiti, jer ju je teško kontrolirati, naglasio je.  

 Na izborima je bilo registrirano tri milijuna 720 tisuća birača, od čega je glasovalo milijun 904 tisuće ili 51,19 posto. Nevažećih je listića bilo 1,17 posto, što je veliki napredak, jer dosad je postotak bio veći. Na nedjeljne je izbore izašlo oko 100 tisuća birača više u odnosu na 1. krug istih takvih izbora 2014. godine. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.