28.12.2019. 20:45
0
Amfilohije: Usvojeni Zakon najveća izdaja Crne Gore
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je sinoć na tribini u grbaljskom manastiru Podlastva da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti “bezumlje kojim se samo pravoslavni hramovi namjeravaju otimati i to takvo da te vrste nema u Evropi”.

U Manastiru Podlastva sinoć je oformljen Odbor za odbranu svetinje.

- Ali, neće to moći zbog otpora naroda i Crkve. Traže od nas da se registrujemo. Na tu temu sam rekao premijeru: “ja treba vas da registrujem, a ne vi mene”. Ova Mitropolija je stvorila Crnu Goru davši joj i ime. Traže da granice Crkve budu u skladu sa granicma sadašnje Crne Gore, a ja ih pitam onda što ćemo sa Sv. Vasilijem Ostroškim Zahumsko – hercegovačkim iz Stare Hercegovine. Ja se iskreno nadam da će ova nesreća da se završi, ali bez sumnje treba reći da glavnu ulogu u svemu ima g. Đukanović”, kazao je mitropolit, a piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Na opasku da “nije dovoljno strog prema njemu i da je odlično Vučića “oprao”, Amfilohije je istakao da je ne jedanput od 2008. kazao da je "najveći izdajnik Crne Gore Milo Đukanović, a sada i da je Zakon takođe najveća izdaja Crne Gore."

Na pitanje “možemo li da opravdamo ime bokeljskih ustanika, da nastavim o njihovim putem i da krenemo na ulice” kazao je da "za tim nema potrebe i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem i da je dosta bilo krvi."- U skupštini Crne Gore umrla je pravda i pravo -  kazao je mitroplit.Na tribini je, kako piše na sajtu MCP, mitropolit Amfilohije govorio o pozitivnim primjerima ophođenja policajaca u prekjučerašnjim dešavanjima, koji su mu prilikom zaustavljanja na putu od Cetinja do Podgorice kazali “Vladiko blagoslovite, imate punu našu podršku”. - Podsjetio je i na poslanike muslimanske vjeroispovjesti koji su “stali u odbranu pravoslavnih svetinja”. Podsjetio  je na primjer Isa Mahmutovića koji svojedobmo nije želio da ruši lovćensku kapelu, zbog čega je dobio otkaz- , piše na sajtu MCP.- Sreo sam se sa njegovim sinom prije godinu u Parizu i dodijelio mu Zlatni lik Svetog Petra Cetinsjkog Tajnovidca. Plakao je kao malo dijete”, kazao je Mitropolit.Iz Mitropolije je rečeno da u svim hramovima pravoslavne Crne Gore do Božića zvone mrtvačka zvona svaka dva sata i održava se moleban i molitva Presvetoj Bogorodici za spas i napredak.- Jedan od prisutnih konstatovao je da opšta i politička situacija ozbiljna, navodeći šta se sve desilo ovih dana i pitao je za dobijanje blagosolova da se organizuju sami da se bore ili da se predaju jer trećeg puta nemaju. Mitroplit je kazao da Crkva  blagosilja samo duhovnu i moralnu borbu", piše na sajtu MCP.

Mitropolit Amfilohije je, služeći danas liturgiju u Cetinjskom manastiru, kazao da se u Crnoj Gori obnavlja duh dvanaestog, a ne trinaestog jula.On je, kako se navodi na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, kazao kako se nada da će "Bog urazumiti" aktuelnu vlast da se "otkažu duha bogoubilaštva, mržnje prema Crkvi i otimanja crkvene imovine i skrnavljenja svetih hramova".- Nadam se da će se istinski vratiti izvornim hrišćanskim, pravoslavnim, i ove svetinje vrijednostima, izvornim evropskim vrijednostima koje se temelje upravo na onom izvornom hrišćanskom duhu, na vjeri u Hrista Bogočovjeka – Boga ljubavi", kazao je mitropolit Amfilohije.On je, kako se dodaje, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je preksinoć usvojen u crnogorskom parlamentu, nazvao "bogoubilačkim i bratoubilačkim", te ocijenio da se zakonom "unižava i gazi Crkva Božja pravoslavna – Crkva Hristova, na kojoj je sagrađeno sve što je časno i čestito u istoriji Crne Gore.", prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.