25.6.2020. 11:23
0
Kosovsko izaslanstvo otkazalo dolazak na pregovore u Washingtonu
Kosovski premijer Avdullah Hoti u četvrtak je objavio da njegova vlada neće sudjelovati na pregovorima sa Srbijom u Bijeloj kući jer je kosovski predsjednik Hashim Thaci službeno optužen za ratni zločin.

Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu u Haagu u srijedu je objavio da je podnio optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i "drugih", optuživši ih za više od stotinu ubojstava.

Thaci i Hoti trebali su se sastati u subotu sa srbijanskim izaslanstvom, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u prvom krugu pregovora o normalizaciji odnosa, sa SAD-om kao posrednikom.

Kosovski premijer bio je u Bruxellesu kako bi se sastao s dužnosnicima Europske unije te je rekao da je o odluci obavijestio američkog pregovarača Richarda Grenella. Dan ranije svoj je dolazak otkazao i sam Thaci, prenosi Hina.

"Zbog novog razvoja događaja vratio sam se u Prištinu kako bi upravljao situacijom. Obavijestio sam veleposlanika Grenella da ne mogu nazočiti sastanku 27. lipnja u Bijeloj kući", objavio je Hoti na Twitteru.

Beograd zasad nije objavio hoće li i oni otkazati svoj dolazak, a ni SAD još nije reagirao na povlačenje Kosova iz pregovora.

Thaci, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), još uvijek nije odgovorio na optužnicu no ranije je odbacio da je sudjelovao u zločinima.

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veselji, zapovjednik protuobavještajne službe u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih, a trenutno vođa kosovske oporbe, i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro stotinu ubojstava.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK nije osuđen za ratne zločine, a službeni Beograd je Thacija i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja stavio na crvene tjeralice Interpola zbog čega su obojica bila uhićena - Thaci u Mađarskoj 30. lipnja 2003, a Haradinaj 4. siječnja 2017. u Francuskoj.

Obojica su, međutim, ubrzo bili pušteni na slobodu.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.