1.7.2020. 18:09
0
Članovi porodice pokušali da otmu tijelo preminule od Covida-19
Jedna osoba, pozitivna na koronavirus, privedena je poslije incidenta koji se dogodio u Skoplju kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice "8. septembar" da uzmu tijelo pacijentice preminule od Covida-19.

"Pokušali su 30. uveče prisilno uzeti tijelo bez odgovarajućeg protokola za pokojnika Covida-19", napisao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče na Facebooku.

Preminula pacijentica (60) je pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, preminule od Covida-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeni je takođe pozitivan na koronavirus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

Jedna od doktorica koja radi u bolnici "8. septembar", koja je željela da ostane anonimna, rekla je da se ljekari četiri mjeseca bore da spašavaju živote i da su pri kraju snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ljekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora, kazala je makedonska doktorica. Ona objašnjava da im strah od napada i prijetnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

"Gubljenje bitke sa Covidom -19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smjeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo", rekla je doktorica.

U međuvremenu na društvenim mrežama ljekari dijele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim bijesom i agresijom se suočavaju, navodi Radio Slobodna Evropa.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.