1.9.2020. 16:44
0
Kako se slavi izborna pobjeda u Crnoj Gori: Pištolji, alkohol, trobojke, četnička ikonografija, Baja Knindža i "pjesme o Turcima"
Od nedjelje navečer u Crnoj Gori traju proslave izborne pobjede opozicionih partija na parlamentarnim izborima.

Podsjećanja radi, Milo Đukanović je izgubio izbore prvi put nakon 30 godina.

Međutim, ono što dominira jesu srbijanske zastave, kao i četnička ikonografija, koja neodoljivo podsjeća na početak 90-godina prošlog vijeka, odnosno na vrijeme kada se na ovim prostorima već mogao namirisati zadah budućih ratova, piše danas Oslobođenje.

Tu su i pjesme, kojima se veliča srpstvo, osobe islamske vjeroispovjesti nazivaju Turcima, pjeva se o "srpskom Kosovu". Jedna o omiljenijih je "Kosovo", ili kako je još nazvana "Ja sam rođen tamo dole", koju izvodi kontroverzni Baja Mali Knindža. Alkohol i oružje, uz slušanje ove pjesme, predstavljaju neizostavan dodatak, piše Oslobođenje.

Na eskalaciju srpskog nacionalizma i četništva, kao i na posljedice koje to zlo može donijeti upozorio je i Džemal Lekić, predsjednik Savjeta mladih DPS-a Tuzi.

- Nacionalizam, orkestriran pozivima opozicionih lidera u predizbornoj kampanji, doživio je vrhunac. Kroz Malesiju se viore zastave druge države, osviću provocirajući transparenti, a širom Crne Gore svjedočimo i fizičkim napadima na manjinske narode - kazao je Lekić, a prenosi CDM.me.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.