3.9.2020. 21:17
1
Dačić: Prijedlog o priznanju Kosova je autogol Trumpa
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Televiziju Pink da je, prema najnovijim informacijama koje je dobio iz Washingtona, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "vrlo brutalno odbio tačku 10".

Tačno je da je papir sa svim ovim prijedlozima, između ostalih i tačka 10 na pregovaračkom stolu, a dobio sam informaciju iz Washintona da je Vučić na vrlo brutalan način odbio tu tačku, rekao je Dačić u specijalnoj emisiji.

"Jasno je rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo i da će se on ponašati u skladu sa Ustavom. Pa nema tu pitanja da li će Vučič da prihvati ili ne", dodao je šef srbijanske diplomatije.

Papir sa ovim tekstom nkada prije toga nije predočen delegaciji Srbije, bilo je riječi o drugim stvarima, a ovo je pokušaj da se prošire teme nakon što su najavljeni razgovori o ekonomiji, rekao je Dačić.

Dačić je također ocijenio da prijedlog dokumenta koji su SAD danas ponudile Srbiji predstavlja "veliki minus" za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rekao je i da dokument sa 16 tačaka, u čijoj tački 10 se Srbija i Kosovo obavezuju na uzajamno priznanje, za Trumpa predstavlja unutrašnjopolitički potez koji treba da mu pomogne u kampanji pred predsjedničke izbore u SAD-u 3. novembra.

"Taj prijedlog (sa uzajamnim priznanjem) je autogol Trumpa. Ako ga je neko savjetovao ili je neko to uradio bez njegovog znanja, mislim da je ovo njegov veliki minus u kampanji. Šta Trump dobija spoljnopolitičkim dogovorom koji je na štetu Srba?", upitao je Dačić.

Ocijenio je da su Trumpu na izborima "potrebni srpski glasovi", dok Albanci u SAD-u glasaju za kandidata opozicionih Demokrata, Josepha Bidena.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.