4.9.2020. 20:38
0
"Albanci kao papagaji traže međusobno priznanje. Obje strane su trebala da osude Hezbollah"
Napravili smo veliki korak koji treba da dovede do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući. On je pojasnio kako je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD i treća strana (Kosovo) nije priznata kao subjekt međunarodnog sporazuma.

"Postignut je kompromis, ovo je dobar sporazum za Srbiju. Samo za Srbiju je predviđeno otvaranje kancelarije fonda za razvoj, toga nema za Prištinu. To će značiti jak signal svim investitorima kako američkim tako i zapadnoevropskim.  Amerikaci će nadgledati izgradnju puta do Prištine. Dogovorili smo se kako da izgradimo prugu i kako da povežemo centralnu Srbiju sa Kosovom i Metohijom. Ovdje se govori o tome kako će različite korporacije Amerike da podrže različite projekte", kazao je Vučić.

On je kazao kako je Avdulah Hoti insistirao na priznanju.

"Albanci su bili protiv i na tome je Hoti deset puta insistirao ali te tačke nema i nema međusobnog priznanja. Bili su protiv mini Šengena, ali nismo ni mi ni Amerikanci nisu shvatili o čemu se radi. Oni su se svojim ugovorom obavezali da pristupe mini šengenu. Nema više iznenađenja sa taksama, omogućićemo bolji protok roba. Naša ekonomija je izgubila milijardu eura za pola godine, ali toga više nema. I to onda ostaje još za BiH i Crnu Goru da se sredi", kazao je Vučić. 

Dodao je da je postignt sporazum o priznanju diploma i to će mnogo značiti radnoj snazi koja mora imati slobodnu prohodnost.

"Amerikanci nadgledaju provođenje sporazuma. Trebalo je da se obavežemo od koga ćemo i šta da kupujemo, ali mi nismo htjeli da pristanemo. Ovo je ključna stvar da dvije strane zajedno rade sa Američkim departmentom energetike da rade na fizibiliti studiji da podijele energetske resurse jezera Gazivode. Mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda, a ovako kako god podijele mi smo na dobitku. Riječ je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji je nešto više vode, a struja nam ne ide uopšte. I to je u Prištini izazvalo velike nemire", pojasnio je Vučić. 

Obje strane su se dogovorile za zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve.

"Ovim smo dobili da Amerikanci garantuju da će sudske odluke provoditi. Kada je riječ o nestalim osobama i interno raseljenih uobičajena norma. Obje strane su trebala da osude Hezbollah. Dogovoren je moratorij protiv kojeg je bila Priština, a to je da nema traženja međunarodnog priznanja godinu dana, ali isto tako da Srbija neće tražiti da se povuče priznanje u istom periodu", pojasnio je. 

Kada je riječ o Izraelu, Vučić je kazao da Srbija ne učestvuje u sporazumu između Izraela i Prištine o međusobnom priznanju.

Srbijanski predsjednik je rekao da je imao bilateralni razgovor sa Trumpom.

“Spremao sam se cijeli dan. Pitao je za nezaposlenost u Srbiji, javni dug. Svi su tu bili i ja sam govorio o odnosima Srbije i Amerike i značaju sporazuma. Nemamo čega da se stidimo, imamo razloga da se njime ponosimo i da ćemo u razgovoru sa drugima se pozivati na ovaj sporazum. Ako neko misli da se igra sa Amerikom probajte pa ćete vidjeti”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je odmah tražio izbacivanje tačke 10 o međusobnom priznanju, na šta je prištinska strana rekla da povlači sve primjedbe samo da ostane ta tačka što za Vučića nije bilo prihvatljivo.

“Ono što su Albanci naučili i ponavljaju dvije riječi kao papagaji je mutual recognition ali od toga nema ništa", kazao je Vučić. 

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.