29.9.2020. 21:40
0
Hrvatski kardiolog: Kod nekih pacijenata covid-19 je ostavio posljedice na srce
Povodom Dana srca u Dnevniku Nove TV gostovao je kardiolog prim. dr. sc Goran Krstačić gdje je govorio o kardiovaskularnim bolestima te njihovoj povezanosti s covid-19 bolesti.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti u samom vrhu ljestvice smrtnosti. Samo lani od posljedica njih preminulo je gotovo 23 tisuće ljudi.

Kardiolog Krstačić dotaknuo se preskakanja preventivnih pregleda kod nekih ljudi u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Ova ugroza nas je zatekla i da, svjedočili smo zanemarivanju zdravlja. Sad smo već navikli na suživot s virusom i da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, vraćamo u normalan život i to mi liječnici vidimo u svakodnevnom radu, rekao je.

Potom je istaknuo da je primijećeno da osobe koje su preboljele covid-19 bolest imaju posljedice u zdravlju srca.

- Iz studija koje su napravljene iščitali smo tu poveznicu, da covid-19 ostavlja posljedice na samom srčanom mišiću i osrčju, a nekoliko je takvih sporadičnih slučajeva bilo i u Hrvatskoj i to u pravilu kod nešto mlađih ljudi, izjavio je Krstačić i dodaje da će se ta veza definitivno morati bolje istražiti.

Krstačić upozorava da ne treba zaboraviti i na druge bolesti. 
- Jako smo fokusirani i na covid-19, što je i opravdano, ali ne smijemo zaboraviti i druge bolesti, kardiovaskularne, onkološke, kronične jer one se i dalje javljaju, a zanemarivanjem i ne odlaženjem na preglede može doći do povećanja broja oboljelih“, kazao je.

Zatim je konstatirao je da je hrvatsko zdravstvo dobro i stabilno.

- Dozvolite da i ova ugroza bolesti covid-19 izvuče najbolje iz zdravstvenog sustava i nas dionika zdravstva, poručio je primarijus Krstačić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.