13.10.2020. 10:08
0
Markov trg jutros blokiran, u kući kod Kutine pronađena veća količina oružja
Policija je jučer cijeli dan pretraživala imanje i porodičnu kuću u kojoj je s roditeljima živio 22-godišnji Danijel Bezuk, napadač koji je na Markovom trgu u Zagrebu ispred ulaza u zgradu vlade s više metaka ranio policajca pa se dvadesetak minuta kasnije ubio.

Jutros je Markov trg blokiran, tu je policija sa službenim psima i niko ne može proći, piše Index.

Glavni direktor policije Nikola Milina rekao je kako su u kući kod Kutine našli veću količinu oružja i streljiva. Na pitanje radi li se o legalnom oružju Milina je odgovorio kako se radi o oružju koje se ne može legalno posjedovati.

- Policija prikuplja sve obavijesti, rade sve radnje, proveden je očevid. Sinoć su napravljene pretrage na području Kutine, više prostorija i objekata. Danas će PU sisačko-moslavačka izvijestiti detaljnije o tome - rekao je Milina.

Dodao je i kako su kod napadača pronađena dva oružja, dugo kojim je pucao na policajca i po zgradi vlade te kratko oružje kojim je počinio samoubistvo.

Ranjeni 31-godišnji policajac Oskar Fiuri i dalje je na liječenju i stabilno je, potvrdio je Milina.

- Ima potrebe za medicinskim tretmanima. Policija nije mogla s njim razgovarati jer je bio na operacijama cijeli dan, ali kolege su uspjele pričati s njim, i brat koji je policajac. On se oporavlja - rekao je Milina.

Napadač nije do sada evidentiran ni za prekršaj ni za krivično djelo. Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao ovako nešto napraviti, rekao je Milina.

Informacije o napadu i napadaču cure na kapaljku, no baš kada je riječ o motivu šef policije je sinoć otkrio važnu informaciju koja otkriva neka ranija nagađanja koja su se pojavila u javnosti.

- Zasad nemamo indiciju da bi ijedan policijski službenik, pa i ovaj koji je ozlijeđen, bio neposredno meta ili osobno bio povezan s počiniteljem - kazao je.

To priču o motivu vraća na napadačevu objavu koju je na Facebooku postavio netom prije napada, a koja sugerira da je bila riječ o napadu na vladu, a ne na policajce.

- Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti - poručio je napadač.

Povežemo li taj status s činjenicom da je napadač pucao na tri policajca koji su osiguravali zgradu vlade te po samoj zgradi, o čemu svjedoče rupe od metaka u fasadi te metak koji je razbio jedan od prozora, čini se kako je sve izglednije da je meta napada bila upravo zgrada vlade. Šef policije kazao je kako u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li namjera napadača bila ući u zgradu.

Profil napadača na kojem je objavljivao i kako mašta o tome da "skida Srbe", kao i fotografije s obilježjima HOS-a te nastale prije Thompsonovog koncerta u Glini, u međuvremenu je nestao s Facebooka, piše Index.

Nije bio agresivan ni pokvaren
Daidža napadača Mate Bezuk rekao je kako nema saznanja o tome što je motiviralo njegovog nećaka za napad. Kazao je kako je Danijel nedavno bio kod njega, no da nisu razgovarali o politici niti mu se napadač na nešto žalio.

- On je kod mene znao tu stati, popiti sok. Javio bi se, pozdravio, znao je na mobitel nazvati. Nije bio agresivan ni pokvaren, a što mu je došlo u glavu, ni vrag ne zna. Ima dva brata - ispričao je.


(Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.