29.10.2020. 10:10
0
Crna Gora nabavila oko 30 hiljada vakcina, najviše u posljednjih 10 godina
Ove godine Crna Gora je nabavila oko 30 hiljada vakcina protiv sezonskog gripa, što je najviše u posljednjih 10 ili 12 godina i oko 40 posto više nego za cijelu prošlogodišnju sezonu.

Kako je kazao doktor Milko Joksimović iz Instituta za Javno zdravlje Crne Gore, razlog je povećan interes i ozbiljnost situacije koju očekuju. Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić najavio je da će svi domovi zdravlja u Crnoj Gori od petka početi s vakcinacijom građana, rpenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Kazano je da su prioritetne grupe iste kao i godinama unazad, odnosno sve osobe koja imaju kronično oboljenje, a stariji sdu od šest mjeseci, zatim stariji od 62 godine, bez obzira da li imaju neko oboljenje, zdravstveni radnici i oni koji su u nekom kolektivnom smještaju, a  preporuka da se vakciniraju i djeca do pet godina, bez obzira da li imaju neko oboljenje ili ne.

Također, preporučuje se i vakcinacija trudnica. 

"Zaraženi covidom 19 ne treba da primaju vakcine, kao ni oni koji imaju bilo kakvo akutno oboljenje, no čim se stanje poboljša, može se primiti vakcina. Ne treba dati vakcinu ni kada neko ima temperaturu ili alergiju", preporučuju tamošnji liječnici.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.