22.11.2020. 9:02
0
Sahrana patrijarha Irineja u hramu Svetog Save, obraća se i Dodik
Patrijarh Irinej bit će sahranjen danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju će u 9 sati služiti mitropolit Hrizostom, a u nastavku liturgije bit će služeno opelo. Građani dolaze u hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju.

Sinod SPC je najavio da će litugriju u 9 sati služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pravoslavnih Crkava, kao i da će se tokom nje obratiti episkop bački Irinej, član Sinoda.

Planirano je da se besjedama od patrijarha Irineja oproste i starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbijeđen direktan televizijski prenos.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom SPC, preuzima dužnosti patijarha, a da će predsjedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom tijelu.

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.