26.11.2020. 16:53
0
Plenković nakon zatvaranja kafića, restorana i kladionica: Nismo za kompletno zatvaranje, razmišljamo o sankcijama
Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove restriktivnije epidemiološke mjere poručivši da je Vlada protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata, a razmišlja se o sankcijama za građane koji se ne pridržavaju mjera, kao i o produženju školskih praznika za tjedan dana.

"Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Radimo u cilju zaštite zdravlja i ograničavanja određenih aktivnosti za koje smatramo da će, ako ćemo se svi pridržavati mjera, pomoći smanjivanju dinamike zaraze, a sukladno tome i broja oboljelih, hospitaliziranih i umrlih", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon što je predstavio nove epidemiološke mjere, javila je Hina.

Razgovori o olakšavanju situacije pogođenim djelatnostima

Dodao je da covid-19 mijenja način života, a osobna odgovornost mjeri se načelom solidarnosti prema drugima.

"Dodatne mjere uvode se jer smo u fazi kada je to nužno i vodit će računa o tome da ekonomski i financijski izdržimo tjedne pred nama", najavio je.

Ministri iz područja gospodarskih aktivnosti sutra ujutro održat će sastanak s različitim udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva, gdje će razgovarati kako olakšati situaciju djelatnostima koje su izravno pogođene mjerama.

Kako bi pomogli privatnom sektoru, kao što je to bilo na proljeće, primjenjivat će se mjera od 4000 kuna (oko 1.000 maraka) kao naknada poslodavcima za plaće radnika, a na dnevnom redu bit će i dodatne mjere za pojedine grane gospodarstva.

Plenković nije htio govoriti o brojevima novozaraženih o kojima bi ovisilo popuštanje mjera, već je poručio da cilj promjena trenda stope rasta.

"Što se tiče tajminga, usvajamo mjere koje su primjerene situaciji. Prethodne mjere su u startu pokazale da se smanjio intenzitet, no nismo došli u fazu spuštanja trenda. Proteklih je dana povećan rast i ove mjere imaju za cilj da to okrenemo prema smanjenju dinamike zaraze", poručio je.

Dodao je kako bi najbolja epidemiološka mjera bila da se sve zatvori, ali to nije realno, i poručio da će se mjere omekšati kada se trend broja zaraženih preokrene.

Važni obrazovanje, rad, proizvodnja i zaštita zdravlja

"Što se tiče održavanja što normalnijeg društvenog života, ako usporedite druge zemlje, imali smo puno normalniji život nego mnoge druge zemlje Europe. Važno mi je obrazovanje, rad i proizvodnja, uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana", istaknuo je Plenković.

Na temelju tih prioriteta, mjere stavljaju fokus na ono što je bitno, dodao je.

"Svaki društveni kontakt, to znači biti s nekim na večeri, na fešti, u kafiću, disku ili drugdje, u ovom trenutku je luksuz koji je irelevantan. Za zdravlje građana svaki luksuz društvenog kontakta koji nije nužan je nebitan. Sve što možete izbjeći, a da nije nužno, nije posao i nije obrazovanje u ovom trenutku je nebitno", naglasio je hrvatski premijer.

Obrazovanje ima poseban režim. Fakultetima je preporuka da se ide na online nastavu, osim onih studija koji imaju program laboratorijskih vježbi i sl. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za eventualni prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima.

Ministar obrazovanja u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje školskih praznika, koji su predviđeni od Božića do Sveta tri kralja, produži za tjedan dana kako bi nakon obiteljskih druženja osigurali dodatni tjedan s epidemiološkog aspekta.

Razmišlja se o kaznama za građane koji se ne pridržavaju mjera

Plenković je rekao da razmišljaju i o uvođenju kazni za građane koji se ne pridržavaju mjera, što je jedna od aktivnosti koju će "nerado poduzeti".

"Bitka protiv covida-19 temeljena je na povjerenju, solidarnosti i razumijevanju specifičnosti bitke s virusom koji prelazi kontaktima s jednog na drugog čovjeka. Vrlo nezahvalan protivnik. Kao Vlada nismo sretni ako moramo ići s mjerama koje će imati sankcije protiv građana jer imamo povjerenja u naš narod", istaknuo je hrvatski premijer.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.