2.12.2020. 21:18
0
Ubica slovačkog istraživačkog novinara osuđen na 25 godina zatvora
FOTO: Jan i njegova djevojka
Slovački Vrhovni sud osudio je ubicu istraživačkog novinara Jana Kučjaka (Kuciak) na 25 godina zatvora.

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Vazanova, prenosi B92.

Marček je ranije ove godine priznao da je u februaru 2018. ubio Kučjaka i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i grudi.

Istraživački novinar Kučjak objavio je više od desetak članaka o preduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno prije ubistva Kučjak je optužio Kočnera da je umiješan u šemu varanja na porezima, a uspio je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milione eura.

Kučjak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.

Takođe je pisao o povezanosti slovačkih državljana s italijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangeta.

Izvještaj objavljen nakon njegove smrti o mogućim vezama između italijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne proteste protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.