22.12.2020. 16:02
0
Srbijanci izračunali da prostitucija ima udio u njihovom BDP-u kao i proizvodnja namještaja
Mnoge je iznenadila vijest da prostitucija učestvuje u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije približno kao proizvodnja namještaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda, izvještava srbijanska Prva TV.

Kako se došlo do ovih podataka pokušali su da objasne Dragan Popović iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije i Kristina Ferari, aktivistkinja za prava seksualnih radnica.

– Cijela ta priča nije do jučer. Prvi eksperimentalni obračuni su rađeni još prije 15 godina – napomenuo je Popović.

Prema njegovim riječima, obaveza uključivanja ovih djelatnosti u zvaničnu statistiku zasniva se na tome što one, iako ilegalne, ipak predstavljaju ekonomske aktivnosti.

– Ispunjavaju preduvjet dobrovoljnog stupanja obje strane u transakciju – pojasnio je on.
Podaci se, dodao je, prikupljaju od Ministarstva unutrašnjih poslova, specijalizovanih zdravstvenih institucija, ali i sa interneta i od drugih izvora.

(Mirza Malović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.