3.3.2021. 20:30
0
Vučić: Beograd je spreman za kompromis s Prištinom
Ocijenio je da u Prištini postoje “velika očekivanja” od nove američke administracije u smislu pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd spreman za "stvarne" kompromise u dijalogu sa Prištinom, navodeći da priznanje Kosova ne može biti kompromisno rješenje.

“Ako kažete da je kompromisno rješenje priznanje, recite mi u čemu je tu kompromis. Ako neko kaže granice su onakve kakvim smo ih mi postavili, tu onda ne vidim želju za kompromisom”, kazao je Vučić poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ocijenio je da u Prištini postoje “velika očekivanja” od nove američke administracije u smislu pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo.

“Oni očekuju da će Srbi morati pod pritiskom da daju sve, a to se neće dogoditi. Ako nisu spremni za kompromis i ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbi na to da pristanu, onda je to račun bez krčmara”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da “odgovorno” ponašanje Srbije u prethodnom periodu nije donijelo dobre rezultate jer kako je rekao, EU i dalje govori o “punoj normalizaciji odnosa”.

“Neko bi rekao da je to posljedica pritisaka iz Prištine, svakako ne jer to je američka ideja. U čestitki predsjednika SAD-a sam dobio istu sintagmu koju kao papagaji ponavljaju svi prištinski političari o uzajamnom priznanju”, kazao je Vučić.

Po njegovim riječima, Srbija će se u predstojećem periodu suočavati sa “ozbiljnim pritiscima”.

“Naša pozicija je veoma teška ali ćemo učestvovati u dijalogu i gledati da dođemo do kompromisnog rješenja, ali imamo svoje državne i nacionalne interese koje moramo čuvati”, dodao je predsjednik Srbije.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.