31.3.2021. 12:40
0
Nova pravila: Hrvatska objavila koje će vakcine biti priznate za prelazak granice
Nakon što je takvu odluku ovih dana donijela Grčka, svi putnici koji su vakcinisani dvjema dozama vakcine, nezavisno o tome je li je odobrila Evropska agencije za lijekove (EMA), od sutra će moći prelaziti i hrvatsku granicu, neslužbeno saznaje Jutarnji list.

Granicu će bez predočenja negativnog PCR testa moći prijeći svi s potvrdom o vakcinaciji, neovisno o tome jesu li primili AstraZenecu, Pfizer, Moderninu ili, naprimjer, vakcinu Sputnik ili kinesku, koja nemaju odobrenje za upotrebu u EU.

Ipak, odluka će biti podložna promjenama ako se Evropska unija postavi drukčije prema vakcinama koja nisu odobrena na Starom kontinentu. Također, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti Nacionalni stožer, uvrstit će se i mogućnost prelaska granice uz predočenje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA. Granicu će bez karantina moći prijeći i osobe koje su preboljele koronavirus prije najviše šest mjeseci te ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Djeca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.

Vijest stiže samo dan ili dva nakon što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Hrvatima poručio kako im ne savjetuje da odlaze na vakcinaciju u Srbiju, među ostalim i iz zato što se u Srbiji primjenjuju vakcine koja nije odobrila EMA, ali čini se da je i u hrvatskom slučaju ipak prevagnula prednost koju vakcine imaju za privredu, ponajprije turizam.

Prije Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su vakcinisane Sputnikom te kineskim vakcinama najavila je Grčka koja je, kako su dosad prenijeli mediji, prihvatanje potvrde o vakcinaciji s te dvije vrste pripravaka dogovorila sa Srbijom, no nije isključeno da će Grci općenito početi priznavati potvrde svim njihovim nositeljima, a sve u zalog spašavanja turističke sezone koja je još prošle godine Grke ostavila praznih rukava.

Kako je za Jutarnji list objasnio savjetnik u turizmu i vlasnik tvrtke Coned turizam Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smjeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su vakcinisane i kineskim i ruskim vakcinama, kako bi se omogućio što veći priljev turista.
Formalnopravno, za donošenje takve odluke nema nikakvih prepreka koje bi zemljama članicama Evropske unije branile da samostalno donesu odluku o priznavanju potvrda za kinesku i rusku vakcinu, a to je nedavno obznanila i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kad je, predstavljajući projekt covid-pasoša, napomenula da će članice EU morati preko granica propuštati osobe koje će se legitimirati digitalnim – zelenim certifikatom, ali da tu odluku mogu proširiti i na druge vakcine.

Dakle, ako do kraja ljeta bude uspostavljen takozvani digitalni zeleni certifikat, zemlje članice bit će obvezne priznavati ga na svojim granicama i bez obveze karantina propuštati sve putnike koji su vakcinisani vakcinama registriranima na području Evropske unije, no njihova je samostalna odluka hoće li ulazak u zemlju olakšati i osobama koje su vakcinisane nekim drugim vrstama vakcina, što je put kojim su zasad krenule Hrvatska i Grčka.

Susjedna Slovenija bila je prva zemlja u regiji koja je prelazak granice općenito omogućila vakcinisanim osobama, no ta se odluka zasad primjenjuje isključivo na vakcine registrirana u EU. Pravila na slovenskoj granici kažu da je ulazak omogućen svima koji su se prije barem 21 dan vakcinisali prvom dozom Astra Zenece, prije sedam dana drugom dozom Pfizerom ili prije 14 dana drugom dozom Modernom.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.