8.4.2021. 15:07
0
BNV Hrvatske: Plenkoviću ispričaj se, Bošnjaci su učestvovali u domovinskom ratu
Na današnjoj 52. sjednici Vlade Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu izlaganja čestitajući Svjetski dan Roma izjavio je kako je „trenutno romska nacionalna manjina druga po brojnosti u Republici Hrvatskoj, odmah iza srpske nacionalne manjine“.

"Ne znamo na temelju koje statistike je premijer Plenković izvukao ovakvu tvrdnju međutim ona ne odgovara činjenicama. Prema posljednjem provedenom popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj 2011. godine druga po brojnosti nacionalna manjina je bošnjačka sa 31 479 pripadnika, dok je pripadnika romske nacionalne manjine izjašnjeno 16 975 pripadnika, dakle skoro upola manje. Svjesni smo da činjenica kako Bošnjaci nemaju svoga autentičnog saborskog zastupnika bitno marginalizira njihovu ulogu u hrvatskom političkom životu, međutim nadamo se kako su ovakve netočne izjave plod nesmotrenosti, jer sve suprotno bilo bi zlonamjerno", navodi se u reakciji Bošnjačkog nacionalnog vijeaća Hrvatske. 

Istču da su Bošnjaci jedna od najbolje integriranih nacionalnih manjina u Hrvatskoj što se pokazuje na činjenici da su Republiku Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu a što dokazuje i velik broj Bošnjaka koji su sudjelovali u domovinskom ratu u obrani Republike Hrvatske.

"Od predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića, kao čovjeka koji je u javnosti poznat kao osoba koja inzistira na činjenicama i točnom izvještavanju očekujemo ispriku pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj i ispravak ovog netočnog navoda u medijskom prostoru", kaže se u saopćenju. 


(Patria)

Plenkovic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.