18.4.2021. 8:10
2
Dva puta na respiratoru, dva puta reanimiran za 90 dana
“Pravo svakog čovjeka je da vjeruje ili ne vjeruje da korona postoji. Dio mojih rođaka i prijatelja je bolovao od korone, a neki su i preminuli. Moja četvoromjesečna borba sa virusom su najbolji dokaz o kakvoj se pošasti radi”, navodi Živić.
Na respiratoru dva puta. Dvije reanimacije. Bolničko liječenje dugo 95 dana. Sve je to korona priredila Nišliji Draganu Živiću (54).
Ovaj šahista svjetskog glasa je tokom bolničkog liječenja oslabio 30 kilograma. Njegova priča i borba kroz koju je prošao trebalo bi da budu šamar i opomena svima koji i dalje misle da je korona običan virus i prehlada.

“Pravo svakog čovjeka je da vjeruje ili ne vjeruje da korona postoji. Dio mojih rođaka i prijatelja je bolovao od korone, a neki su i preminuli. Moja četvoromjesečna borba sa virusom su najbolji dokaz o kakvoj se pošasti radi”, navodi Živić, a prenosi N1.

Riječ od koje se strahuje, a Živić se sa takvom borbom za život susreo čak dva puta. Prvi put se za dah borio 17 dana. Drugi put 10 dana tokom bolničkog liječenja. Na sreću, pobijedio je. Njegove kćerke, koje imaju 16 i pet godina, nisu ostale bez oca.

Lagano se oporavlja, ali rehabilitacija će potrajati. Zahvalnost za to što je i dalje među nama. I što može da prenese svoje iskustvo i lavovsku borbu, duguje predanom bolničkom osoblju.

“Osjećam se mnogo bolje. Tu je porodica, domaća ishrana. Iako je sve dijatalno – pijem kozju surutku 0,25 litra svakog jutra i 0,5 kozjeg mlijeka. Polako mi smanjuju potrebne lijekove. No oslabio sam više od 30 kilograma u bolnici. Desna noga i stopalo atrofirali. Radim vježbe tri puta dnevno. Ove sedmice je dolazio fizioterapeut iz Doma zdravlja. Bit će i sljedeće sedmice”.

“Oporavak i liječenje nisu završeni, još uvijek nosim mini masku za kiseonik. Svako jutro sestra iz Kućne njege daje injekcije. Učim da ustanem i hodam. Već sedmicu dana, uz pomoć zeta i komšije, jednom dnevno prošetam po kući. Dosta sam napredovao. Povratio mi se apetit, no, borba i kompletno izliječenje će potrajati”, rekao je Živić koji je FIDE majstor. FIDE trener u šahu i međunarodni šahovski sudija.


(Mirza Kadić)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.