7.5.2021. 8:27
1
Serwer: Raspad BiH nije moguć bez rata, Zapad da reaguje na Vulina i Dodika
Serwer, stručnjak za Balkan, rekao je da su SAD, EU, ali i Kancelarija visokog predstavnika u BiH svakodnevno na testu.
Američki profesor Daniel Serwer izjavio je da raspad Bosne i Hercegovine nije moguć bez rata i da EU i SAD moraju da budu angažovaniji ako žele da izbjegnu potencijalne nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, prenosi N1.

Serwer, stručnjak za Balkan, rekao j da su SAD, EU, ali i Kancelarija visokog predstavnika u BiH svakodnevno na testu, ne samo od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, već i od ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

“A test je da li će Zapad djelovati na prijedloge koji predstavljaju izazov za državne strukture na Zapadnom Balkanu. Do sada nije bilo dovoljne reakcije. Amerikanci su savim jasno dali do znanja da podržavaju postojeće državne strukture. I u EU su, također, to uradili, Njemačka naročito, a oni se ipak mnogo pitaju. Ali, nisu uradili ništa da podupru ono što su rekli”, kazao je Server.

Serwer, profesor vašingtonskog Johns Hopkins univerziteta, dodao je da bi Zapad trebalo da počne to da radi ili putem sankcija ili drugim sredstvima koje ima na raspolaganju.

“Napravili su jednu zajedničku izjavu neruskih članova Vijeća za implementaciju mira (PIC) i to je dobro, ali još mnogo treba da se zaista i uradi prije nego što Vulin i Dodik stanu”, naveo je Server.

On je ocijenio da je podjela BiH moguća, ali ne bez nasilja.

“Prijedlog na papiru je prijedlog za ono što smo mi devedesetih govorili, da islamska država neće biti održiva. I to je smiješno iskušenje da bi se nametalo Bošnjacima. Bošnjaci žele biti dio Evrope i oni koji prakticiraju islam su umjereni muslimani. Smiješno je to što Vulin radi, a to je da Srbiji stvori veoma problematičnu državu uz njenu granicu”, rekao je Server.

Serwer je kazao i da pristup EU, da lokalni političari u BiH treba da dođu do rješenja, nije dobar.

“Lokalni političari profitiraju od trenutne postavke koja osigurava njihov reizbor i kontrolu nad njihovim etničkim grupama. Sastojak koji nedostaje u BiH je, mislim, javni stav i masovni pokret. S masovnim pokretom u BiH postoje naročiti problemi, jer su, prema mom mišljenju, Bosanci uplašeni idejom izlaska na ulice. Zašto? Zato jer je građanski rat započeo demonstracijama na koje su srpske snage pucale”, naveo je.

Komentarišući apel 250 intelektualaca upućen EU, SAD i članicama NATO-a, čiji je potpisnik, Serwer je rekao da se pomenuta „negativna dinamika“ na Zapadnom Balkanu koja potencijalno vodi u nestabilnost i koju treba sprečiti odnosi na BiH i na Kosovo.

“Što se BiH tiče, gravitacijski centar budućeg konflikta bi bilo ono što je i devedesetih, a to je Brčko. Bez Brčkog Republika Srpska (RS) ne postoji, a i Federacija BiH bez njega bi imala jako teško postojanje. Oboma treba Brčko i oboje imaju Brčko po Arbitražnom sporazumu. Ono što smatram da bi EU trebala da uradi, kako bi spriječila nestabilnost je da svoje snage stacionira u Brčkom i da ih i osnaži”, kazao je Serwer.

Dodao je da bi RS pokušala da uzme Brčko za dan ili dva, Federacija BiH isto tako, i dodao da bi to bio „žestok okršaj koji treba sprečiti po svaku cijenu“.

Server je rekao da je ruski cilj na Balkanu da spreči napredak regiona u pravcu Zapada, u vidu članstva u EU, a naročito u NATO-u.

“Izgubili su u Crnoj Gori, izgubili su u Sjevernoj Makedoniji i sada žele da pobijede u BiH i Srbiji, jer znaju da će, naravno, na Kosovu da izgube. Vidite, ne molim ja nikoga da postane članica NATO-a, jer kada to postanete opterećujete i moju nacionalnu sigurnost, bar malo. I ja očekujem da će nove članice NATO-a unijeti u njega bar toliko koliko iz njega uzimaju ili srazmjerno riziku koji predstavljaju. Iako ne molim nikoga da uđe u NATO, moj je osjećaj da, izuzev Dodika i politike tog tipa, postoji naklonost u BiH da se ide što bliže NATO-u. Toga već nema u Srbiji i to je jasno i ja nemam problem s tim”, kazao je američki stručnjak za RSE.

(Mirza Kadić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.