13.5.2021. 10:45
0
Pahor domaćin procesa Brdo-Brijuni, predsjednici iz regiona o Zapadnom Balkanu
Slovenski predsjednik kazao je da "u cijelosti" odbija ideju i filozofiju prekrajanja granica na Balkanu kao i da mu nije poznato postojanje bilo kakvog non papera.
U ponedjeljak 17. maja bit će održan samit Brdo-Brijuni koji organizira Slovenija, na kojem će se okupiti lideri regiona uoči preuzimanja predsjedavanja EU te zemlje početkom jula.

Slovenski predsjednik Borut Pahor proteklih mjeseci obilazio je zemlje regiona, a u BiH bio je 5. marta. Mjesec nakon njegove posjete članovi Predsjedništva BiH otkrili su da je Pahor pitao može li se desiti mirni razlaz u BiH. Vrlo brzo nakon njegove posjete pojavljuje se priča o ‘non paperu’ koji je navodno u EU uputio premijer Slovenije Janez Janša.

I Pahor i Janša su negirali postojanje ‘non papera’, ali vodeći da u svakoj priči ima i malo istine, BiH je na oprezu.

Slovenski predsjednik kazao je da "u cijelosti" odbija ideju i filozofiju prekrajanja granica na Balkanu kao i da mu nije poznato postojanje bilo kakvog non papera.

Pahor je poručio da je njegov zadatak da s predsjednicima država od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije, a u suradnji s institucijama EU, nađe nove i svježe ideje “za obnovljenu strategiju bržeg proširenja EU na sve države Zapdnog Balkana, kako ne bi umjesto vjere u skoro članstvo u Uniji, te države odnosno ti narodi, njihove vođe, razmišljali o opasnim alternativama”.

Vijeće za vanjske poslove EU održalo je raspravu ove sedmice o Zapadnom Balkanu, kao i o BiH u svjetlu ‘non papera’ te je jasno poručeno da nema promjena granica niti narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.  

Pahor je posjetu nastavio u Crnoj Gori, danas je na Kosovu, a u petak 14. maja sastaje se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.  

Na desetom samitu Brdo-Brijuni čiji je domaćin predsjednik Pahor učestvovat će: Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Ilir Meta, predsjednik Republike Albanije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Vjosa Osmani, predsjednica Republike Kosovo, Stevo Pendarovski, predsjednik Republike Sjeverna Makedonija, Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, kao i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.
(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.