7.6.2021. 21:49
0
Pronašla zmiju na ogradi u blizini škole
U ponedjeljak ujutro je u Dubravi nedaleko od škole i parka za djecu na ogradi pronađena velika zmija. Čitateljka je nazvala azil kako bi uklonili zmiju, ali oni su joj odgovorili da nema potrebe za micanjem životinje.

To sam slikala jutros u Dubravi, baš sam se prepala kad sam je ugledala. S obzirom da su u blizini mjesta gdje se zmija nalazila škola i dječji park zvali smo azil da uklone zmiju, ali rekli su nam da nije otrovna i da nema razloga za premještanje zmije, ispričala je čitateljka za 24sata.hr.

"Rekli su nam i da je najbolje da ju pustimo na miru, pa smo tako i napravili", izjavila je ona i dodala:

"Ne mogu tačno ocijeniti koliko je bila duga jer se omotala oko ograde, ali mogu vam reći da je bila baš velika".

Toni Koren, stručnjak za zmije, otkrio je za pomenuti portal da se radi o bjelici ili  Eskulapovoj zmiji (Elaphe Longissima), koja je, nakon kravosasa, najveća evropska zmija.

Bjelice mogu narasti i više od dva metra, nisu otrovne, ali su zato izvrsne penjačice. U mladosti se hrane gušterima, dok se prehrana odraslih sastoji od glodara, krtica i rovki, jaja i mladih ptica koje ubija stezanjem ili gušenjem tako što prvo počne gutati žrtvinu glavu.

U našem regionu to je jedna od najčešćih zmija i može se sresti od krajnjeg juga do sjevera Hrvatske. 

(Ajdin Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.