19.7.2021. 8:47
0
Srbija i Kosovo nastavljaju dijalog bez dogovora
FOTO: Ilustracija
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Briselu, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, prenosi novinska agencija Patria.

Uoči ovog sastanka iz Brisela su poručili da se Vučić i Kurti "fokusiraju na napredak učinjen do sada" i da se dogovore oko sljedećih koraka u dijalogu.

Naglašavaju da je EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanaka predstavnika dvije države uz ocjenu da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i postiznje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma "proces koji traje", prenosi Patria.

Analitičari, međutim, smatraju da do nikakvih značajnijih pomaka u odnosima dvije zemlje neće doći budući da su stavovi s kojima sagovornici nastupaju dijametralno suprotni.


Kurti će skoro sigurno opet zahtijevati da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a nerealno je očekivati da bi Vučić mogao pristati na to. Također, očekivano je da će nastaviti insistirati na prijedlozima koje je predstavio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih osoba, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, uspostavlajnje Nacionalnog vijeća Srba na Kosovu i smjena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

S druge strane, Vučić zahtjeva primjenu dogovora o formiranju zajednice srpskih općina, poručujući da će nastaviti insistirati na očuvanju državnih interesa Srbije.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.