2.8.2021. 19:29
0
Veze regionalnih političara i mafije ukorijenjene od ’90-ih!
Iako se govori o proširivanju istrage i optužbi za zločine koje je počinila navijačko-kriminalna grupa Veljka Belivuka, nema ni naznaka da bi mogle biti istražene veze ovog klana sa političarima iz državnog vrha, uprkos indicijama da takve veze postoje.

Veza kriminala i politike ne može biti istražena jer je tužilaštvo u Srbiji apsolutno zavisno od vlasti i jer su kriminalno-političke veze duboko ukorijenjene u našem društvu još od perioda devedesetih godina, smatraju sagovornici Danasa.

Nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih 29 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe, koja je djelovala pod velom partizanove navijačke grupe „Principi“, mediji pišu pozivajući se na nezvanične izvore da tužilaštvo nastavlja da prikuplja dokaze i za druge zločine ove kriminalne grupe koji nisu obuhvaćeni optužnicom, te da će se istraga proširivati u skladu sa tim.  Ipak, od nadležnih istražnih organa nema ni glasa da bi istraga mogla ići u smjeru ispitivanja veza mafije sa državnim vrhom, iako se u iskazu sa saslušanja Veljka Belivuka, do koga je došao KRIK, pominju veze sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, premijerkom Anom Brnabić i članovima njihovih porodica, što bi bilo dovoljno barem za saslušanje pomenutih zvaničnika.  Sa druge strane, ima i onih koji nisu pomenuti u ovom Belivukom iskazu a o čijoj umješanosti se uveliko spekuliše u medijima i političkim krugovima. Jedan od njih je i bivši ministar policije Nebojša Stefanović, koji je prekjuče negirao navode pojedinih medija da je koristio „skaj telefon“ za komunikaciju sa pripadnicima klana Veljka Belivuka.  Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Danas da, bez obzira što se govori o proširivanju istrage, ne vjeruje da će ona obuhvatiti neka od imena iz državnog vrha, iako postoje sve zakonske mogućnosti da se tako nešto desi - prenosi Danas.rs portal.


Grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije stvorila država, već vladajuća stranka i Aleksandar Vučić koji je odlučio da bude šef Srbije i svih navijača, smatra urednik Vremena Filip Švarm. On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ipak ukazao da su kriminalci uvijek naslonjeni i da gledaju da budu naslonjeni na vlast i institucije.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.