9.8.2021. 20:17
0
Ovo je Zaključak Vlade Hrvatske kojim odbacuju zahtjev BiH za procesuiranje generala Vojske Hrvatske
Ministar odbrane Hrvatske u nekadašnjoj vladi Zorana Milanovića, Anto Kotromanović danas je podsjetio da su zamolbe iz BiH da Hrvatska omogući procesuiranje zapovjednika HV-a smiješne.

Kotromanović je pojasnio da je vlada u kojoj je bio ministar donijela instrukciju da se takvih zahtjevi iz BiH odbacuju, te poručio da se nada da će Državno pravobraniteljstvo tako i postupiti.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH zamolnicom je zatražilo od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičene za ratne zločine tokom akcije HV-a „Bljesak“. 

Iz Hrvatske su uslijedile žestoke reakcije na ovaj zahtjev.

Patria donosi Zaključak Vlade Hrvatske koja sadrži tačne instrukcije za slučajeve poput onog koji je ovih dana aktuelan. 

Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne Novine, br. 150/11, 119/14), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj ... godine donijela
ZAKLJUČAK

1. Imajući u vidu dosadašnju uspješnu suradnju i izražavajući nadu u njezin daljnji razvoj, Vlada Republike Hrvatske izražava ozbiljnu zabrinutost sadržajem pojedinih akata pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine koji se upućuju pravosudnim tijelima Republike Hrvatske u svrhu pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima, kao i neposredno hrvatskim državljanima kao sudionicima u postupcima koji se u Bosni i Hercegovini vode radi ratnih zločina i drugih teških povreda humanitarnog prava.

2. Polazeći od načelnog stava usvojenog od strane Zastupničkog doma Hrvatskog sabora Deklaracijom o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu na sjednici 14. travnja 2000. godine, Vlada Republike Hrvatske ponovno potvrđuje kako Republika Hrvatska smatra da svi počinitelji ratnih zločina, koje su počinili na području bivše SFRJ, trebaju biti kažnjeni, bez obzira koje su nacionalnosti, u kojim su postrojbama djelovali i koje su dužnosti obavljali. Isto tako, nesporna je dužnost pravosudnih tijela svih država da procesuiraju sve moguće slučajeve pojedinačnih ratnih zločina, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje, kao i da međusobno surađuju u svrhu postizanja ovog cilja.

3. Iz sadržaja pojedinih zamolbi koje pravosudna tijela Bosne i Hercegovine upućuju pravosudnim tijelima Republike Hrvatske proizlazi kako se u činjeničnom opisu kaznenih djela u gore navedenim postupcima koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti. Nadalje, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena Hrvatska vojska.

4. Vlada Republike Hrvatske u potpunosti odbacuje ove navode te utvrđuje potrebu da se bez odgode poduzmu odgovarajuće mjere radi sprječavanja ovakvog postupanja pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine.

5. Zadužuje se Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske da prilikom postupanja po zamolbama pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine pazi na moguće povrede domaćeg javnog poretka ili drugih bitnih državnih interesa, te u slučajevima koji grubo krše ova načela, odbije postupiti po takvim zamolbama. Također nalaže se svim nadležnim tijelima koja ostvaruju neposrednu komunikaciju u ovim predmetima, da ne postupaju po ovakvim zamolbama Bosne i Hercegovine.

6. Polazeći od Rezolucije o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu koju je Zastupnički dom Hrvatskog sabora usvojio na sjednici dana 5. ožujka 1999. godine, Vlada Republike Hrvatske ponovno ističe da je samoorganiziranje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, njihov otpor velikosrpskoj agresiji JNA bio upravo onaj oružani otpor koji je spriječio potpunu okupaciju Bosne i Hercegovine. Pri tome treba podsjetiti i na međudržavne sporazume između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su dali puni legitimitet potpori koju je Republika Hrvatska dala Bosni i Hercegovini.

7. Vlada Republike Hrvatske ostaje posvećena svojem opredjeljenju da se svi ratni zločini procesuiraju i zločinci primjereno kazne i pri tome će nastaviti poduzimati sve odgovarajuće radnje, pružati potrebnu pomoć i poticati međudržavnu suradnju. Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske suprotstavit će se svakom pokušaju da se kroz politizaciju sudskih postupaka u drugim državama diskvalificiraju institucije Republike Hrvatske.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.