5.9.2021. 21:14
0
Infektolog otkrio u Dnevniku Nove TV: ''Čini se da smo prošle sedmice imali jedan slučaj gripe"
FOTO: Nova TV
Američki CDC kaže da delta-soj za djecu nije opasniji od ostalih sojeva, ali su se ipak ogradili rekavši trebaju više podataka. O tome, kao i o drugim pitanjima oko koronavirusa za Dnevnik Nove TV komentira Infektolog Goran Tešović.

''Imamo mali broj bolesnika da bismo mogli zaključivati, ali pratimo što se zbiva u većim nacijama. U posljednjih nekoliko tjedana informacije su malo drukčije."


U početku se činilo da je intenzitet kliničke slike kod zaraženih deltom pa i kod djece intenzivnije, ali je korigirana izjava i izgleda da nema težih slika među djecom, ali je zaraza učestalija i imaju veći broj hospitaliziranih u odnosu na prethodne valove'', pojasnio je infektolog Goran Tešović iz klinike za infektivne bolesti ''dr. Fran Mihaljević'' za Dnevnik Nove TV.


Djeca su uglavnom bila simpotmatska. ''Prošle sedmice je objavljen rezultat studije koja je pokazala da je biološka razlika na dvije razine. Drugačija ekspresija bitnih molekula za prihvaćanje virusa, a drugo da se djeca teže zaraze i kraće su zaražena nego odrasli".

Na pitanje o gripi u Hrvatskoj, Tešović je potvrdio da se pojavila.  ''Mogu iznijeti podatak koji nisam stigao provjeriti, ali čini se da smo prošli tjedan imali jedan slučaj gripe koji je slučajno otkriven. Radi se o odrasloj osobi. Kod kolega u Splitu sam čuo da su imali dva ili tri bolesnika. Prošle zime nismo imali nijedan slučaj gripe. To je samo dokaz da se uobičajeni sezonalitet respiratornih infekcija potpuno poremetio'', rekao je Tešović za dnevnik Nove TV u Hrvatskoj.


Na pitanje hoće li zbog toga biti problem pronaći adekvatno cjepivo za gripu, Tešović je rekao da se na osnovi ostalih slučajeva može vidjeti koji je dominantan soj. ''Mi znamo koji je dominantan soj i mislim da će se lako moći napraviti cjepivo za sljedeću sezonu'', zaključio je Tešović.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.