20.9.2021. 18:14
0
Pandemija i zdravlje u regiji: Vakcina protiv gripe - da li je uredu primiti je uz Covid vakcinu?
'Da li imam korona virus ili je to samo gripu?', pitanje je koje smo, vjerovatno, svi bar jednom postavili od početka pandemije covida.

Kako je sezona gripe ili influence pred vratima, a sve je više obolelih od covida, ovo pitanje je ponovo aktuelno. Zbog toga, neki infektolozi, upozoravaju da bi istovremena infekcija Covidom i sezonskom gripom mogla da dovede do komplikacija kod nevakcinisanih, te pozivaju građane da se vakcinišu protiv influence, prenosi BBC News.


"U jeku vakcinacije protiv Covida, nema razloga da se plašimo vakcinacije protiv gripe - imamo veoma mnogo iskustva, znamo kako deluje i šta je gripa, a ove dvije vakcine nemaju nikakvih dodirnih tačaka i mogu se primijeniti istovremeno ili sa bilo kakvom vremenskom razlikom", kaže za BBC News Eleonora Gvozdenović, infektološkinja i profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu.


Od 15. septembra građani se mogu prijaviti za vakcinaciju protiv sezonske gripe na sajtu eUprave Srbije, a planirano je da vakcinacija počne 15. oktobra, piše na sajtu eUprave kod komšija u državi. Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Srbiji se danima beleži više od 6.000 novih slučajeva Covida-19, do sada je registrovano više od 870.000 slučajeva, a umrlo je više od 7.800 ljudi u Srbiji. 

Vakcina protiv gripe sadrži cele viruse ili samo dijelove virusa odgovorne za imunitet. Ona je napravljena "relativno jednostavno", jer se davno pronašlo da virus može lako da se razmnožava na jajima kokošaka, objašnjava Eleonora Gvozdenović. Infektolozi se pribojavaju da će tokom jeseni i zime biti više pacijenata koji će biti zaraženi i koronavirusom i sezonskom gripom, rekao je u intervjuu za Večernje novosti član Kriznog štaba za suzbijanje Covida, doktor Goran Stevanović. 


Komplikacija koja se najčešće javlja je upala pluća, ali gripa može dovesti i do srčane slabosti, aritmije i neuroloških tegoba. Do smrtnog ishoda može doći usljed zahvaćenosti infekcijom cijelih pluća, ali su takvi slučajevi rijetki, kaže Gvozdenović.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.