26.9.2021. 17:36
0
Stoltenberg razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Spustiti tenzije i vratiti se dijalogu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na sjeveru Kosova. Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

„Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima sjevera Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'“, naglasio je predsjednik Srbije.

Dodao je da „ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smjeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri“.

Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, Srbija će se uvijek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje ZSO i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa sjevera Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila.

„Danas, juče ili bilo kada“, upitao je Vučić.

Stoltenberg je nakon razgovora i sa Vučićem i sa Aljbinom Kurtijem napisao na Tviteru da je potrebno spustiti tenzije na sjeveru Kosova i vratiti se dijalogu.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.