30.9.2021. 20:56
0
Postignut dogovor Beograda i Prištine
FOTO: FONET
Dogovor između Beograda i Prištine oko registarskih tablica je postignut, saopštio je glavni izaslanik Evropske unije za Kosovo Miroslav Lajčak.

On je na Tviteru postavio fotografiju dogovora koji sadrži tri tačke: "Imamo dogovor! Nakon dvodnevnih intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i putu napred", napisao je Lajčak.
 
Glavna odredba jeste da će se na grbove na registarskim tablicama Srbije i Kosova od 4. oktobra na prelazima lepiti naljepnice, kako bi se prekrila državna obilježja. To je način da se riješi aktuelna kriza, dok će radna grupa sastavljena od predstavnika Beograda, Prištine i Evropske unije imati prvi sastanak 21. oktobra, kako bi se trajno rešio problem - javlja to BBC News na Srpskom.


Lajčakova objava na Tviteru


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su obje strane dogovorile da se 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak. Snage KFOR-a će se istog dana rasporediti na prelazima i obezbjeđivati sigurnost naredne dvije sedmice - "Nema više skidanja tablica, naplate od pet evra za bilo šta", rekao je Vučić.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je srpska strana u Briselu postavila četiri uslova i da oni nisu ispunjeni. Kurti je rekao da je dogovorom utvrđen reciprocitet registarskih oznaka na vozilima.

"S obzirom da će registarske tablice Kosova u Srbiji biti pokrivene državnim simbolom, sve registarske tablice Srbije bez razlike takođe će biti pokrivene svojim simbolom na teritoriji naše države", naveo je on. Kurti je poručio, kako prenosi Klan Kosova da "sada počinje era kada Srbija počinje da uči i uzvraća" - prenosi BBC.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.