15.10.2021. 15:32
0
Sastanak najviših dužnosnika Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, održan u Baeogradu
U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije, održan je sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa suradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije  Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu  br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ. 


Na temelju propisa kojima se regulira regionalna suradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se žurno postupanje Višeg suda u Beogradu. Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u suradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.


Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne suradnje u svim predmetima a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužiteljstva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način,  bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu suradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. rujna / septembra 2021. godine.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.