24.10.2021. 15:45
0
U Sloveniji skoro 1500 zaraza
U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 1.497 zaraza koronavirusom, a umrlo je petoro pacijenata, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

S 4.458 PCR-tetova otkriveno je 1.497 zaraza, a udio pozitivnih među testiranima iznosio je 33,5 posto. Time se nastavlja zabrinjavajući trend širenja četvrtog vala epidemije, o čemu svjedoči podatak da je broj potvrđenih zaraza u odnosu na stanje prije sedam dana, kad je sa  2.279 testiranja bilo 632 zaraza, udvostručen.

Prosjek dnevno otkrivenih zaraza za zadnjih sedam dana povećan je na 1.673 slučaja, 14-dnevna incidencija na 873, a porastao je i broj hospitaliziranih.

U bolnicama je trenutno 475 oboljelih, dvadeset više nego dan ranije, od čega njih 126 na intenzivnim odjelima.

Svim potrebnim dozama cjepiva protiv covida-19 zaštićeno je 53 posto populacije i 62 posto odraslih, prema službenim podacima vlade.

Kako je u razgovoru za Slovensku televiziju izjavio Leon Cizelji iz znanstvenog Instituta Jožef Štefan, ustanove koja radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu, broj hospitalizacija u iduća dva tjedna mogao bi prijeći kritičnu granicu, kad će na intenzivnim odjelima biti više od 150 pacijenata, a stvarni broj zaraza možda je i dva puta veći od onih koje su potvrđene testiranjem.

Zato je upitno hoće li se broj zaraza zadržati ispod onoga koji je bio u lanjskom drugom jesenskom valu ili će biti premašen.
Vlada i dalje poziva na što veći odaziv na cijepljenje, kako bi se izbjeglo dodatno zaoštravanje mjera, a ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je u razgovoru za mariborski list "Večer" da vlada unatoč sadašnjem stanju epidemije neće zatvarati gospodarske aktivnosti.

"To mogu reći jasno i glasno, takvo zatvaranje više si ne možemo priuštiti", kazao je Počivalšek, dodavši kako u tom pogledu nema nikakvog nesporazuma s premijerom Janezom Janšom koji je nedavno o lockdownu govorio kao o krajnjoj mogućnosti ako bi se negativni trendovi nastavili, a protuepidemijske mjere kršile, prenosi Hina.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.