31.10.2021. 11:51
0
Kajari: Kosovske snage ne mogu na sjever bez odobrenja Kfora
Novi komandant Kfora, mađarski general Ferenc Kajari, izjavio je da bezbjednosne snage samoproglašenog Kosova ne mogu biti raspoređene na sjeveru bez njegovog odobrenja i ocijenio stabilnom trenutnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

On je naglasio da Kfor nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat - koji proističe iz rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, a informaciju da Priština planira da zauzme Valeč na sjeveru, koju je iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komantaristati.

"Moji zadaci su da osiguram da međunarodne trupe Kfora i dalje budu snažna i pouzdana snaga, kao što su se dokazale u prošlosti. Moj primarni fokus - kao komandanta NATO snaga - jeste da držim vojnike i sposobnosti spremnim i sposobnim da djeluju kada je to potrebno u skladu s našim mandatom UN i naređenjima viših komandanata", rekao je Kajari za "Kosovo onlajn".

Kajari je naveo da Kfor ima dugogodišnju, odličnu saradnju s Vojskom Srbije, na svim nivoima odgovornosti, te da redovno razgovara s načelnikom odbrane Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

"Kfor će nastaviti da blisko sarađuje i s Vojskom Srbije i sa kosovskim bezbjednosnim organizacijama na osiguranju bezbjednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice", rekao je on, prenose Nezavisne.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.