21.11.2021. 21:23
0
Na dobrom putu da postane ministrica vanjskih poslova Njemačke: Ko je žena zbog koje bi Aleksandru Vučiću mogao pasti mrak na oči?
Evropska poslanica Viola von Kramon u više navrata kritikovala je vlast u Srbiji, a u posljednjem periodu naročito intenzivne kritike upućene su na račun Rio Tinta i kineske fabrike Linglong.
Vlast je više puta oštro reagovala na ove kritike, gotovo optužujući i diskreditujući stav europoslanice, piše Nova.rs.

Stranka zelenih

Njemačka Stranka zelenih je na dobrom putu da u novom sastavu Vlade dobije Ministarstvo spoljnih poslova, što otvara brojna pitanja o tome kako će to utjecati na sadašnji režim i put Srbije ka Evropskoj uniji.

Von Kramon iz redova zelenih, koja je ujedno i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, više puta je srpskim vlastima ukazivala na propuste i pozivala ih na odgovornost za različite propuste.

Tako je krajem oktobra posljednji izveštaj Evropske komisije, u kojem se navodi da je Srbija napredovala na putu ka EU ocijenila kao ustzupak Vučiću pred izbore.Kazala je da on uslijedio od Olivera Varheliya, koji je mađarski poslanik i blizak saradnik Viktora Orbana, Vučićevog prijatelja.

Von Kramon zatražila je od srpskih vlasti da javno saopće šta se dešava u kineskoj fabrici „Linglong“, gdje je otkriveno da su vijetnamski radnici podvrgnuti nehumanim uslovima života i rada, te ocijenila da je u Srbijina snazi “modereno ropstvo”.

Satanizacija Srbije

Tim povodom, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da takve optužbe za cilj imaju satanizaciju Srbije.

Ministar policije Aleksandar Vulin u potpunosti je diskreditovao njeno mišljenje izjavivši da “Viola von Kramon sigurno može da nađe neku zemlju ili bar teritoriju u kojoj njena reč nešto znači“, ali da „Srbija nije ta zemlja“.

Po dolasku Von Kramon u Gornje Nedeljice, gdje je sa dijelom opozicije razgovarala sa mještanima o problemima sa kojima se suočavaju povodom projekta Rio Tinto, Zorana Mihajlović optužila ju je da njeni odnosi sa opozicijom„jedino imaju veze sa lobiranjem za nezavisnost Kosova”.

Pojedini stručnjaci ukazuju na to da bi Zeleni i sama Viola von Kramon mogli jače da uzvrate kada dođu na vlast.


(Admir Oručević)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.