27.11.2021. 8:50
0
SDSM prihvatio ostavku Zaeva, novi predsjednik stranke bira se 12. decembra
Izvršni i Centralni odbor SDSM-a sinoć kasno prihvatio je ostavku predsjednika te stranke Zorana Zaeva.

Portparolka stranke Bogdanka Kuzeska izjavila je da je Centralni odbor SDSM-a potvrdio ostavku predsjednika Zaeva.

"SDSM prihvatio ostavku Zaeva, izbori za novog predsjednika stranke 12. decembra. Od danas teče rok od sedam dana za kandidate za novog predsjednika, koji ispunjavaju uslove prema Statutu stranke", kazala je Kuzeska. 

Svi članovi SDSM-a koji budu aktivno registrovani online putem imaće priliku da glasaju. Aktivna registracija trajat će sedam dana. Nakon izbora predsjednika slijedi izbor novog rukovodstva stranke.

Najizgledniji kandidat, prema pisanju sjevernomakedonskih medija, za budućeg predsjednika SDSM-a je aktuelni zamjenik ministra finansija Dimitar Kovačevski.

Kuzeska nije potvrdila da je Zaev predložio Kovačevskog za svog nasljednika, ali je tu informaciju saznalo nekoliko medija iz izvora u vrhu stranke.

Zaev je obavijestio da je parlamentarna većina stabilna i da trenutno ima 61 poslanika.

Najavljeno je da će novi predsjednik SDSM-a biti mandatar za sastav nove vlade, u kojoj, prema sinoćnjoj odluci Centralnog odbora, ima mjesta za stranku Alternativa Afrima Gašija.

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev podnio je ostavku 31. oktobra na obje funkcije nakon debakla njegove partije na lokalnim izborima.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.