30.11.2021. 17:04
0
Naučnik Đikić upozorava: Naši organizmi nisu spremni za ovoliki broj mutacija!
FOTO: RTCG; screenshot
Zbog velikog broja mutacija omikron soja koronavirusa naš imunološki sistem je u riziku, smatra direktor Instituta za biohemiju Univerziteta Gete u Frankfurtu Ivan Đikić.

Zato je, kaže, potpuna vakcinacija jedini način da svaki naredni talas bude slabiji. Ističe da će o novom soju sve jasnije biti tokom naredne dvije sedmice. Omikron soj koronavirusa postoji već nekoliko mjeseci, ali je otkriven tek nedavno zahvaljujući kolegama sa juga Afrike, kaže molekularni biolog Ivan Đikić. Smatra da naši organizmi nisu spremni za ovoliki broj mutacija, prenosi CdM.


“Naša antitijela koja su stvorena tokom imunizacije i tokom preležane bolesti više ne mogu prepoznati virus tako dobro, tako da postoji opasnost da će ta neutralizirajuća antitijela biti slabija”, navodi Đikić. Za sada se ne zna koliko je omikron opasan, ali će biti poznato u naredne dvije sedmice. Za sada, tvrdi, uzrokuje manji broj simptoma i u riziku je i mlađa populacija.

“To nam je u biti jedan znak za dodatni oprez, jer ako je taj virus prešao u drugu generacijsku dob, možda ćemo imati brže širenje s blažim simptomima, ali to takođe može se prenijeti na bolnice i hospitalizaciju”, objašnjava Đikić.


Kaže da je zatvaranje granica najlakši način borbe protiv koronavirusa, ali ne i dugoročno rješenje. Neophodno je strogo poštovanje mjera unutar svake države.

“Zatvaranje granica će pomoći akutno i malo, ali ono što će najviše pomnoći je da se uozbiljimo i da shvatimo da sada u 11. i 12. mjesecu kada je ovakva situacija moramo se svi ponašati odgovornije”, ističe Đikić.


A da bi bili odgovorniji, neophodna je, kaže Đikić, pravilna komunikacija s građanima.

“Kada imate iskrenu, konzistentnu i znanstvenu komunikaciju, građani će slušati i one mjere koje nijesu popularne. Međutim, ako imate loše poruke onda i dobre mjere koje su neophodne neće biti participirane, jer mnogi građani ih neće primjenjivati”, navodi Đikić, piše crnogorski CdM. 

Svaki sljedeći talas koronavirusa biće slabiji ukoliko nivo vakcinacije bude veći, kaže naš sagovornik. Time će, kako kaže, virus postati endemski, umjesto da nas plaši pandemijskim razmjerama kojim svjedočimo već dvije godine.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.