30.11.2021. 18:57
0
Poslanici Skupštine Srbije usvojili prijedlog za promjenu Ustava i raspisivanje referenduma
Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije usvojili su Prijedlog Akta o promeni Ustava Srbije, Prijedlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava čije usvajanje omogućava promjene Ustava u dijelu koji se tiče pravosuđa, objavila je srbijanska redakcija N1.

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava raspisati nakon završetka posebne sjednice parlamenta, večeras s početkom nešto peij 19 sati, najavljeno je iz Skupštine Srbije. Referendum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar, prenosi 'nova.rs'.

Ministrica pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, da će sudije i predsjednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savjet sudstva Srbije.

"Predlogom akta o promeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsednike sudova bira isključivo Visoki savet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, posle sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsednika Vrhovnog suda po položaju“, rekla je ona za srbijanske medije.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.