8.12.2021. 21:12
0
Ko se našao pod udarom američkih sankcija: Vučićevi partneri i kandidat Srpske liste na Kosovu
Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, biznismeni s Kosova, našli su se pod sankcijama SAD-a. Njih dvojica su bliski sa vladajućom strankom Aleksandra Vučića, SNS-om, a Radočić je čak bio i kandidat Srpske liste na Kosovu.

U obrazloženju, koje je navedeno uz odluku o nametanju sankcija, navodi se kako je Veselinović vođa organizovane kriminalne grupe. Također se navodi kako je on i jedna od najozloglašenijih i najkorumpiraniranijih osoba na Kosovu. Dovodi se u vezu sa trgovinom oružjem i narkoticima, uz podmićivanje pripadnika srbijanskih i kosovskih sigurnosnih struktura, prenose regionalni mediji.

Prema tvrdnjama američke administracije Veselinović se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića 2018. godine.

- Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, svi su navedeni u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu, odnosno zločinačkom poduhvatu, navedeno je u odluci.

Također, pod udar sankcija došao je i brat Zvonka Veselinovića, Žarko Jovan Veselinović. Oni se terete da su podržavali pojedine političare, čak im finansirajući i izborne kampanje, kako bi se mogli nekontrolisano baviti svojim "poslovima"

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.