16.12.2021. 12:55
0
Krajnje je vrijeme da se 'Rio Tinto' agonija završi, poručio 'Ekološki ustanak' iz Srbije
Pokret Ekološki ustanak saopštio je danas da će novi protest protiv kompanije "Rio Tinto" i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije, prenose tamošnji mediji.

Ekološki ustanak u saopštenju ocjenjuje da je brisanje planiranog rudnika iz Prostornog plana grada Loznice još jedan uspješan korak ka cilju, odnosno, protjerivanja Rio Tinta i sličnih predatorskih kompanija iz Srbije, prenosi novinska agencija Beta.

"Blokade su dale svoj rezultat a gradjani pokazali svoju moć. Međutim, konačan cilj nije ostvaren. Ne verujemo na reč onima koji su je sto puta pogazili", navodi se u saopćenju Ekološkog ustanka. 


Iz tog Pokreta zahtijevaju od Vlade Srbije da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rješenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom, čime bi se i formalno-pravno ta kompanija protjerala iz Srbije. Zatražili su i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima, piše Beta.

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je ranije danas za agenciju Beta da povlačenje Prostornog plana grada Loznice, kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rješenje i istakao da će protesta biti dok se projekat kompanije Rio Tinto zvanično ne okonča.


"Mi tražimo konačno rešenje. Ova agonija zvana Rio Tinto, vreme je da se ona okonča. Bolje je da to uradimo sad, nego da se razvlačimo sa Vučićevim ustupcima u nedogled", rekao je Jovanović.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.