3.1.2022. 15:32
0
Nove blokade puteva u više gradova Srbije, od Vučića traže odlazak Rio Tinta
Okupljeni u Savezu ekoloških organizacija Srbije, udruženi protiv eksploatacije litijuma, počeli su u 13 časova novu blokadu puteva na više lokacija u zemlji. Počela je i blokada u Beogradu, kod Gazele.

U Beogradu su se takođe okupili građani, nekoliko desetina. Blokada je krenula sa jedne strane puta, od Novog Beograda ka starom dijelu grada.

U Brezjaku kod Valjeva blokiran je put Loznica – Valjevo. Kažu da će blokada trajati do 16 sati, a da će naredni koraci zavisiti od odluka vlasti.

Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” kaže da su “blokade širom Srbije sve zahvaljujući predsjednikovim izjavama”.

“On je rekao prvo da se projekat Jadar stopira, pa da se nastavlja, pa je posljednja izjava da moramo milijardu evra ako se povučemo. Zar mi vrijedimo samo milijardu i ko je šta potpisao, za šta uzeo pare? Naš zahtjev je podnesen 16.12. prošle godine Vladi da se povuče uredba o prostornom planu posebne namjene, to je zvanično predato i imamo jednu ustavnu tužbu”, kaže Kokanović.

Dodao je da očekuju da se predsjednik i Vlada dozovu pameti i poslušaju volju naroda.

“Došli su ljudi iz Rekovca, imamo blokade u Požegi, Šapcu, Novom Sadu, Užicu, Vrbasu i Vrnjcima, to je osam lokacija za danas, a za sljedeći vikend imamo još dosta najavljenih koji će se pridružiti”, rekao je Kokanović.

Blokirana je Ibarska magistrala ispod mosta kod Preljine, na ulasku na autoput Miloš Veliki. Već su se stvorile kilometarske kolone automobila i kamiona. Okupljeni traže da predsjednik Srbije potpiše dokument da Rio Tinto ode iz zemlje.

Više desetina Novosađana blokiralo je ulicu kod Futoške pijace, a okuplja se još građana, kaže reporter N1. U pitanju je možda i najprometnija raskrsnica u Novom Sadu. 

Blokiran je i most u Šapcu. Tu je, kako javlja reporter N1, stotinjak građana. Došlo je i do manje rasprave između vozača automobila, jedne žene i okupljenih. Ona je odustala od prolaska nakon manje verbalne rasprave. Uniformisane policije nema, a moguće je da ima u civilu. 


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.