3.1.2022. 20:38
1
Đikić o koronavirusu: U zemljama s manje cijepljenih teže kliničke slike i veća opterećenost zdravstva
FOTO: S. DRECHSLER
Tačno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju,a manji napor na zdravstveni sistem, nkaže ovaj naučnik.

U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost sistema, izjavio je gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a Ivan Đikić, molekularni biolog.


Koliko vakcinacija, pogotovo buster dozom, može biti jaka zaštita, i trebaju li se trećom dozom vakcinisati i oni koji su prebolovali koronavirus i vakcinisali se sa dvije doze?

"Preporuka je na temelju znanstvenih podataka, da se svi koji su u zadnjih tri mjeseca primili zadnju dozu ili prebolili koronavirus dodatno se cijepe. Buster doza djeluje značajnije i štiti protiv omikron varijante", kazao je Đikić.


Do kada će mutirati virus?

"Virus će mutirati stalno. Očigledno je da nam omikron donasi prednost što nam može pomoći da pandemiju pretvorimo u endemiju", kazao je.


Širom Evrope uvode se restriktivne mjere kao što je zatvaranje, ograničavanje skupova, nošenje maski na otvorenom. U Bosni i Hercegovini još nema pooštravanja mjera. Koliko je ovo dobar pristup?


"Sve zemlje koje se igraju na taj način imaju visoku stopu smrtnosti i to je nedopustivo.Želim poručiti političarima da je važnije zaštititi jedan ljudski život, nego se hvaliti sa liberalnim mjerama i dopuštati nepravilno ponašanje građana", istaknuo je Đikić za BHRT.


(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.