4.1.2022. 9:32
1
Prvi slučaj flurone zabilježen u Hrvatskoj
Svjetska zdravstvena organizacija neprestano upozorava na "oluju omikrona". Za razliku od Hrvatske mnoge europske zemlje postrožile su mjere. U Hrvatskoj se širenje zaraze povećava.

Doktorica Jasmina Vraneš iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" rekla je da je u Hrvatskoj detektiran i prvi slučaj flurone - kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom.

Povećava se broj testiranja, ali i udio pozitivnih testova.

- Jučer smo detektirali pozitivitet od 50-ak posto, što je jako puno u odnosu prije tjedan dana, kada je bio oko 30%. Sve je više u porastu zaraza, jednako je u Zagrebu kao i u drugim dijelovima Hrvatske - rekla je u utorak ujutro za HRT, prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Doktorica Vraneš dodaje da je rijetkost da je netko od covida obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i cijepljeni.

- Posebno ako su skloni, ako imaju neku predispoziciju, bilo bi jako važno da prime treću “booster” dozu. Oni koji su cijepljeni, nakon već pet mjeseci, količina protutijela se jako smanjuje, a za neke vrste cjepiva uopće više nema protutijela. Dakle, trebalo se cijepiti i docijepiti.

Jako se prati što se događa s omikron-varijantom koronavirusa.

- To nam je jako važno, da vidimo kada će biti slobodna transmisija, da vidimo kada će omikron cirkulirati među pučanstvom. Detektiramo ga za sada kod onih osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on prevladava, ako su putovali, onda u takvoj skupini vidimo da imamo već 20-30% pozitivnih na tu varijantu - kaže doktorica Vraneš.

Dodaje da se Omikron puno lakše širi, lakše se veže, pa je inkubacija puno kraća, otprilike od 5 do 7 dana.

Moguće je da će omikron imati blaže simptome kod pacijenata, ali to isto ovisi, ističe, jer primjerice u Velikoj Britaniji gdje je on dominantan, tamo su mnogi “boosterirani”.

Na upit postoji li šansa da se omikron ne proširi u Hrvatskoj, doktorica Vraneš jasno ističe - nema šanse.

Također, potvrdila je da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj flurone - kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom.

Slučaj je registriran u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u Zagrebu.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.