10.1.2022. 21:08
0
Izetbegović i Plenković večeras na radnoj večeri u Dubrovniku
Počeo je 14. Dubrovnik forum, koji se održava pod nazivom "Zajedno u razdvojenom svijetu", a otvorio ga je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji se osvrnuo na teme današnjih forumskih panela, na covid krizu, pitanje zapadnog Balkana i geopolitičku situaciju, prenose Vijesti.ba. ?

Danas će biti održane tri panel diskusije, o geopolitici u svijetu nakon pandemije, političkoj situacije na Zapadnom Balkanu te ekonomskom razvoju tog područja kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.


Planiran je i susret Plenkovića sa Bakirom Izetbegovićem, drugim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjendikom SDA, na kojem će razgovarati o aktuelnim temama i u Bosni i Hercegovini.


Plenković je tokom otvaranja 14. Dubrovnik foruma, između ostalog, ponovio da Hrvatska podržava reformu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, "što podržavaju i SAD i EU, i što bi bilo u skladu s Dejtonskim sporazumom".


- Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Nismo sretni s izbornom praksom koja se provodi od 2006., to kažemo otvoreno pred svima, nije korisna za dobro funkcioniranje BiH - dodao je Plenković.


Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu sudjeluje deset ministara vanjskih poslova, šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.


(Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.