17.1.2022. 13:47
0
Četvorica planinara poginula u Alpima u Sloveniji
Četvorica planinara poginula su na Alpima u Sloveniji tokom vikenda, a za jednim se još traga, potvrdila je policija u Kranju.

Trojica su poginula u nedjelju, a dan ranije, u Kamničkim Alpima stradao je hrvatski planinar. Od nedjelje uveče traje potraga na području planine Komna, gdje je već pronađen jedan mrtav planinar, a jedan se vodi kao nestao. Uslovi na planinama trenutno su veoma opasni, staze su zatrpane snijegom ispod kojih je sakriven led koji može da zavara manje iskusne, a posebno treba biti oprezan na strmom i klizavom terenu, upozorila je policija.


Tridesetsedmogodišnji planinar, hrvatski državljanin, poginuo je u subotu u nesreći na području Kamničkog sedla u Kamničkim Alpima, prenijela je Hina. Kako je saopštila policija, on je bio u grupi od osam planinara. Okliznuo se na strmom terenu i pao, pa je pronađen 300 metara ispod mjesta nesreće, prenosi CdM.


U Sloveniji godišnje strada i do 30 planinara, a gorska služba spasavanja ima oko 500 intervencija, često uz pomoć policijskog helikoptera za spasavanje. U 2020. godini na slovenačkim planinama stradalo je 16 ljudi, znatno manje od prosječnog broja stradalih, jer je te zimske sezone kretanje bilo uglavnom ograničeno na matične opštine zbog pandemije kovida-19.


Svake godine slovenačke planine posjeti oko milion ljudi iz zemlje i inostranstva, a najčešći uzrok nezgoda, čak i onih najtežih, su neodgovarajuća oprema i nepoznavanje terena.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.