18.1.2022. 8:23
0
Da li će srpski aprilski izbori biti organizovani na Kosovu?
FOTO: AFP; Ilustracija
Parlamentarni i predsjednički izbori, koje Srbija organizuje 3. aprila, trebali bi da da budu sprovedeni na isti način kao i referendum, odnosno da Srbi sa Kosova svoje pravo glasa iskoriste putem pošte, Kancelarije za vezu Srbije u Prištini ili na biračkom mestu u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Ovo je stav Mimoze Kusari Ljilja, šefice parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Aljbin Kurti. Srbija je 16. januara organizovala referendum za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, a ovo je bilo prvi put da u srpskim sredinama na Kosovu nisu otvorena biračka mesta kako bi pripadnici srpske zajednice mogli da glasaju, piše Radio Slobodna Evropa.


To je bila odluka Vlade Kosova uz obrazloženje da se otvaranjem biračkih mesta na Kosovu za srpske izbore krše Ustav i zakoni Kosova, te da oni koji imaju državljanstvo Srbije svoje pravo glasa mogu da iskoriste putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini. Ovakvu odluku Vlade su potvrdili i poslanici u Skupštini Kosova 15. januara, uprkos pozivima Međunarodne zajednice da se Srbima na Kosovu omogući glasanje na referendumu koji organizuje Srbija. Na kraju su Srbi sa Kosova na referendumu svoje pravo glasa iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.


Kusari Ljilja je na konferenciji za novinare 17. januara napomenula da je Skupština Kosova usvajanjem Rezolucije protiv održavanja srpskog referenduma, potvrdila da se organizovanjem srpskih izbora na Kosovu narušava suverenitet i Ustav zemlje. Podvukla je da druga država na teritoriji Kosova ne može da organizauje izborni proces, bez obzira da li se radi o referendumu, predsedničkim ili paralamentarnim izborima.


"Postoje metode glasanja. Glasanje kroz odlazak u državu u kojoj se održavaju izbori, poštom ili putem ambasade ili kancelarije za vezu te države. Mogu se izvršiti pripreme sada dva do tri meseca pred izbore u Srbiji, da se sprovedu u ovom obliku, kako bi se stavilo do znanja da je Kosovo teritorijalna celina, nezavisna država i suverena i da je zakon isti za sve, bez izuzetka“, naglasila je Kusari Ljilja, prenosi RSE.


- Ukoliko Međunarodna zajednica ne pomogne u organizaciji izbora 3. aprila, uvešćemo sve mjere reciprociteta, rekao je 16. januara predsednik Srpske liste Goran Rakić, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.  

Predsjednik Srpske liste, Goran Rakić, u nedelju, 16. januara, nije precizirao kakve recipročne mjere će uvesti kosovskim institucijama, ukoliko se u srpskim sredinama na Kosovu 3. aprila ne održe parlamentarni i predsjednički izbori.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.