20.1.2022. 10:07
0
Iz 'Rio Tinto' poručuju: Ostajemo posvećeni projektu u Srbiji
FOTO: Reuters
Predstavništvo Rio Tinta u Srbiji je saopštilo da njihov prioritet "nije razmatranje potencijalnih tužbi", već sprovođenje projekta "Jadar" - uz poštovanje najviših standarda, najbolje međunarodne prakse i važećih propisa Srbije i Evropske unije.

"Što podrazumeva i pribavljanje odgovarajućih pravnih saveta u vezi sa svim aspektima poslovanja, kako bismo osigurali da uživamo pravičan i ravnopravan tretman i da se ni na koji način nezakonitim, nerazumnim ili diskriminatornim merama ne ugrožava naša investicija", navode u odgovoru za RSE.

Iz predstavništva Rio Tinta u Srbiji za RSE su izjavili da je Memorandum o razumijevanju iz 2017. godine jedini dokument koji je potpisan između Vlade Srbije i te kompanije - ali da taj dokument nije pravno obavezujući.


A kakve su pravne obaveze Srbije prema Rio Tintu, koji su sve dokumenti sa njima potpisani i koliko važećih dozvola ima kompanija – na ta pitanja je izostao odgovor Vlade Srbije i ministarstva rudarstva.


Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine. Istražujući oblast zapadne Srbije, 2004. godine otkrio je novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora. Litijum se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

Od početka dvijehiljaditih, institucije u Srbiji Rio Tintu su izdavale i produžavale dozvole za istraživanje terena, neovisno od toga koje političke stranke su bile na čelu države.


U Srbiji su krajem prošle i početkom ove godine održavani masovni protesti i iskazan neposluh građaa Srbije zbog provođenja ovog projekta.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.