10.2.2022. 13:09
0
Hočevar: “Ne pravite skandal od obične krađe
Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar pozvao je danas ponovo kradljivca koji je ukrao stvari iz njegovog automobila prije nekoliko dana da ih vrati i apelirao da se od tog događaja ne pravi skandal, jer je riječ o običnoj krađi.

Hočevar je objasnio da stvari koje su otuđene za kradljivca nemaju nikakvu vrijednost, ali imaju veliku vrijednost za njega samog i Katoličku crkvu.

“To je prije svega palijum koji je posebni dio liturgije kojeg Papa isključivo isporučuje metropolitima. To se nosi i s tim se ide u grob. Ne daj Bože da uđe u povijest da je Beograd spriječio nošenje toga znaka zajedništva unutar čitave crkve i unutar metropolije, tj. naše nadbiskupije. Tu još ima sličnih predmeta simboličkog karaktera”, kazao je Hočevar.

On naglašava da je nadbiskupija odmah objavila vijest o krađi koja se dogodila 4. februara, dok je nadbiskup u crkvi Svetog Ante Padovanskog služio misu za pronalazak Mateja Periša, isključivo da bi njeni vjernici pratili situaciju i vratili ukradene stvari ako ih nađu.

To je posebno odjeknulo izvan Srbije, jer su taj događaj protumačili kao napad na Katoličku crkvu kazao je Hočevar.

“Nije to nikakav napad na Katoličku crkvu. Pozivam sve da iz tog nitko ne pravi nikakav skandal, niti nešto drugo, ali ono što volim podvući, potrebno je društvu vratiti duhovne vrijednosti, jer su zanemarene. Ovo je velika prilika da se uvjerimo kako su zajedništvo i razumjevanije od velikog značaja”, poručio je Hočevar.

Također je kazao da krađa za njega predstavlja i duhovno iskušenje te da su se mnogo molili za pronalazak nestalog mladića iz Splita Mateja Periša i da je ostvarena divna suradnja Beograđana i Matejevog oca, rodbine i prijatelja.


(Fena/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.